Dům dětí a mládeže Karlovy Vary už od začátku prázdnin zahájil pestrý program příměstských táborů. Do konce jich zbývá ještě pět. Jsou určené pro děti od 7 do 14 let. Nový turnus začíná už 31. července, potrvá až do 4. srpna a ponese se v duchu Egypta. Další budou Hry bez hranic I. 7.-11. srpna, Hry bez hranic II. 14.-18. srpna, Rok na vsi 21.-25. srpna a Sport days, který je už zcela obsazen.

Příměstský tábor si pro své malé čtenáře, ale i ostatní zájemce připravila Krajská knihovna Karlovy Vary. Děti se mohou těšit na týden „S knihou kolem světa,“ kdy každý den zavítají na jiný kontinent. Rodiče přijde týden na 1000 korun nebo vybraný den v týdnu na 200 korun. Vždy od 8:30 do 16:00

Speciální prázdninový program si už počtvrté pro děti připravila i Galerie umění Karlovy Vary. V druhé půlce července se sešlo šestnáct kreativních dětí, které své působení v galerii zakončily vernisáží svých děl. „Děti si vytvořily bloček, škrabošku, keramickou mozaiku, jehelníček, textilní květinovou brož a vyzkoušely si také dekorování papíru a textilu,“ uvedla za galerii Lenka Tóthová.

Co se týče příměstských táborů, tak ani Ostrov nezahálí. Dům dětí a mládeže si pro děti připravil příměstský tábor v Ekocentru. Od 31. července do 4. srpna se budou děti bavit na Přírodovědném příměstském táboře II. Kromě výletů po okolí si zkusí chovatelské a tvořící aktivity. Cena tábora je 1150 korun, do kterých je započteno jízdné, vstupné a obědy.

Alois Ježek
OTÁZKA PRO: Aloise Ježka, pořadatele festivalu Antonína Dvořáka



V Ostrově nezahálí ani městská knihovna, která si do svého prázdninového programu zakomponovala hned dva turnusy. „V letošním roce se i naše knihovna rozhodla uspořádat knihovnický příměstský tábor,“ uvedla Jana Múčková z MěK Ostrov. První turnus právě finišuje a druhý odstartuje už 31. července a potrvá až do 4. srpna. Děti si budou užívat mezi knihami. Tento tábor je určený pro děti od 1. do 4. třídy s tím, že jeden turnus přijde rodiče na 500 korun, ve kterých je zahrnutý oběd, pitný režim, ale i malé odměny pro děti.

Příměstské tábory pro své děti pořádají také na Chebsku. Program ve dvou turnusech se pravidelně koná v Domě dětí a mládeže Sova Cheb. „Ten letošní příměstský tábor má téma Evropské pohádky,“ uvedla vedoucí tábora Marta Beranová. Ta se netají tím, že jsou v Sově potěšeni, když se děti vrací zpět. Stejně tak pořádá příměstský tábor také Dům dětí a mládeže Mariánské Lázně, a to hned v pěti turnusech. A velmi oblíbený je také příměstský tábor, který organizuje Muzeum Cheb. Letos se mohly děti zúčastnit hned dvou. Tím prvním byly letní výtvarné dílny na téma Šaty dělají člověka, tím druhým pak výtvarně-dramatické dílny s tématem Pouliční divadlo.

Na Sokolovsku nabízí přes léto pravidelně příměstské tábory Dům dětí a mládeže Sokolov (DDM). „V současné době už je kapacita všech deseti táborů úplně plná,“ uvedla ředitelka DDM Iva Ondrejková. Tábory mají různé tematické zaměření, na své si tak přijdou mladí hasiči, modeláři či sportovci i malí předškoláci. Pro děti je připraven bohatý program včetně zajímavých výletů. Dva příměstské tábory má v nabídce i DDM Bludiště Chodov.

Ilustrační foto.
Negativní. Divočáci v kraji se africkým morem nenakazili