Po roce 1958 přestal být využíván a postupně se změnil skoro v ruinu. Hrad a zámek Hauenštejn získala v roce 1992 obec Krásný Les, která jej posléze prodala v roce 2000 za 1,5 milionu korun Pavlu Palackému. A po mnoha letech se tak zase začala psát světlá kapitola této památky.

Od té doby uplynulo už téměř 16 let. Pavel Palacký začal objekt rekonstruovat a hradu přestavěnému v 19. století na zámek ve stylu anglické neogotiky se snaží vrátit někdejší krásu. „Nejdříve jsme vyvezli na 500 náklaďáků sutě a dalšího odpadu. Poté zmizela většina křovin. Objekt byl staticky zajištěn, zpřístupnili jsme gotickou hradní věž a provizorně opravili střechy. Po této první etapě jsem začal věřit, že historický objekt opravdu zachráníme," uvedl Palacký.

Jen do roku 2012 přišla obnova Hauenštejna přibližně na 30 milionů korun. Tuto částku tvořily nejenom dotace a sponzorské příspěvky, ale i stovky hodin odpracovaných dobrovolníky.

Objekt byl otevřen pro veřejnost a počet návštěvníků rok od roku roste. Své místo v něm našla už řada tradičních akcí. Například umělecká sympozia a další komponované programy. V objektu je už k dispozici sociální zařízení a nechybějí ani pokoje k nocování.