Práce pokračují na bočním objektu nádvoří. Jak se to povedlo, se může každý přesvědčit osobně v rámci prohlídek hradu. Probíhá na něm i archeologický průzkum. S malými přestávkami prakticky už od roku 1995. Nyní přišli archeologové s další zajímavou novinkou, kteří právě zkoumají. Je to původní odvodňovací systém z 18. až 19. století, zajímají se též o východní stranu hradu, kde byl pravděpodobně původní vstup do hradu.

"Ukazuje se, že námi předpokládaná orientace hradu z východu na západ, a ne ze západu na východ, existuje. Jsou tam konstrukce související pravděpodobně s nejstarší podobou hradu," uvedl archeolog Muzea Karlovy Vary Jiří Klsák. Archeologové také našli kamenné konstrukce, které zatím nedokážou přesně identifikovat, ale souvisí prý s původním vstupem.

Majitel Klínovce Petr Zeman (vpravo).
Na Božím Daru se bojuje o vodu. Klínovec a radnice jsou na kordy

Přístup z druhé strany hradu sloužil pravděpodobně v době jeho vzniku. Při průzkumech archeologové našli úlomky keramiky už ze 13. století. Potvrzují se tak dřívější výzkumy archeologů, které datují vznik Hartenbergu na přelom 12. až 13. století. O století později pak sloužil vchod z té strany, ze které je dnes. Archeologové na nádvoří zkoumají také původní odvodňovací systém či kašnu.

V roce 1668 zachvátil hlavní palác rozsáhlý požár. Prošel také mnoha přestavbami. Ze všech těchto ran se vždy vzpamatoval. Nejzásadnější destrukci nejspíš zažil během 20 století. Po roce 1945 byl vyrabován, posléze obsazen Československou armádou a v 50 letech státními statky. Ty si z něj následně udělaly sklad brambor a prasečák. V roce 1985 až 1991 bylo dílo zkázy dokonáno úmyslnými požáry.

Natáčení poslední čtvrté řady seriálu Policie Modrava.
Policie Modrava opět kralovala ve sledovanosti. Připomeňte si natáčení v márnici

V roce 1997 zakoupil rozsáhlou zříceninu soukromý majitel Bedřich Loos. Postupně se mu podařilo přikoupit i další objekt dříve náležející k hradu, a to sýpku ze 17. století a bývalý zámecký pivovar. Všechny tyto objekty zasluhují pozornost v tomto malebném historickém území na pokraji hnědouhelné pánve. Bedřich Loos zapojil do záchrany dobrovolníky z celého světa a také lidi ze sociálně vyloučených lokalit na Sokolovsku.

V roce 2016 získala záchrana hradu ocenění NPÚ Patrimonium pro futuro. V současnosti stavební práce na hradě realizuje stavební huť Hartenberg ve spolupráci s řadou odborníků. Hartenberg znamená v překladu tvrdá hora. A takový i je. Nikdy to nevzdal ačkoliv byl ve své pohnuté historii několikrát vypleněn, vypálen, zdevastován. Vždy si dovedl najít ty, kteří jej opět vrátili do života.