Celkem 320 litrů lihovin bez zákonem vyžadovaných dokladů o původu, zejména rodných listů a faktur, zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v nelegálním skladu v Karlových Varech. Ten patří společnosti ALTALIMO. „Inspekce neprodleně uložila zákaz uvádět zboží do maloobchodní sítě. Při kontrole v minulém týdnu v areálu uvedené společnosti na Mattoniho nábřeží v Karlových Varech identifikovala SZPI 254 kusů spotřebitelských balení lihovin s etiketou společnosti Likérka Drak a 385 kusů spotřebitelských balení lihovin s etiketou společnosti Milan Kwaczek," uvedl Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI.

K těmto lihovinám podle něj neměl provozovatel povinné nabývací doklady a původ zboží nebyl schopen jakkoliv doložit. „Část lihovin nebyla označena výrobní šarží. Vzhledem k uvedeným skutečnostem výrobky nebylo možné identifikovat z hlediska původu lihu, a podle zákona se tak jedná o potravinu neznámého původu, kterou není povoleno uvádět do oběhu," zdůraznil mluvčí.

Provozovatel podle SZPI dále porušil zákon tím, že neregistroval potravinářský podnik, tedy sklad s potravinami a lihovinami, u příslušného inspektorátu SZPI a pokoušel se tak vyhnout výkonu kontroly.

„Inspekce na místě vedle sortimentu lihovin zjistila i skladování nealkoholických nápojů, vína, piva, cukru, kávy a cukrářských výrobků.

Inspekce majiteli uložila i zákaz na užívání prostor. Při kontrole došlo k vytopení skladu, a nebyly tak zajištěny dostatečné hygienické podmínky pro skladování a uvádění potravin na trh. Prostory nebyly řádně zabezpečeny před pronikáním škůdců.

SZPI zjistila existenci nelegálního skladu v rámci pátrání po původu nelegálního alkoholu v maloobchodní síti. Kontrola se uskutečnila za asistence policie a celní správy. „S provozovatelem bude zahájeno správní řízení pro porušení potravinářského práva," uzavřel Kopřiva.