Oba autoři vystudovali výtvarnou výchovu na pedagogické fakultě v Plzni, oba sem přitom přišli „odjinud“. Chebská rodačka Dana Raunerová (*1955) prožila první čtvrtstoletí svého života ve Františkových Lázních, o něco mladší Jan Souček (*1964) měl cestu do Plzně delší, z rodného Žatce to vzal přes Železný Brod, kde strávil čtyři roky studiem na střední umělecko-průmyslové škole sklářské. Oba dva už více než čtvrt století patří k nepřehlédnutelným postavám plzeňské umělecké scény, již jako aktivní členové tvůrčí skupiny P89 pomáhali a pomáhají dotvářet.

Základem výtvarné tvorby Dany Raunerové i Jana Součka je malba, umělecký záběr obou je ovšem daleko širší. Souček se kromě malování věnuje grafice, grafickému designu a výtvarné publicistice, Dana Raunerová je známá jako ilustrátorka dětských knížek, působí jako návrhářka výprav pro plzeňské divadlo Alfa i pro rozličná dětská zařízení, zabývá se výrobou loutek i návrhy dekoru porcelánu a v neposlední řadě je aktivní i na poli literárním jako autorka knih pro děti. Oba mají společné povolání, oba totiž působí jako učitelé odborných uměleckých předmětů na Střední uměleckoprůmyslové škole Zámeček v Plzni.

Mnoho společného mají Dana Raunerová s Janem Součkem i ve své tvorbě malířské. Oba inklinují k abstraktnímu zobrazení skutečnosti s akcentem na její stránku barevnou, oběma je společná jistá uvolněnost a poetičnost. Kolekci, kterou připravili pro výstavu v Karlových Varech, dali název „Potichu i nahlas“ a v Galerii Imperial si ji můžete prohlédnout až do 6. srpna.

Velkolepé oslavy Den pro Ostrov v Zámeckém parku a jeho okolí.
OBRAZEM: Velkolepé oslavy Den pro Ostrov se vydařily