Maximum atraktivní podívané se odehrávalo v noci na sobotu. Pokud jste ´padající hvězdy´ propásli, nezoufejte: „Měsíc těsně po úplňku se totiž stává rušivým elementem, takže odborníci i laici spatřili z 12. na 13. srpna jen nejnápadnější meteory,“ zdůrazňuje Vladimíra Lukešová z rokycanské hvězdárny. Žádný speciální program tu kvůli této události nepřipravovali, neboť Perseidy se lze kochat z míst bez světelného smogu. Tedy bez pouličního osvětlení, billboardů nebo automobilů. A zbytečný je dalekohled, protože pro nevšední úkaz (přestože se opakuje každoročně) je ideální sledování v celé nebeské šíři.

Město Rokycany. Ilustrační foto.
Tlapková patrola řádí v Hrádku. Kam dále za zábavou?

Rovněž noc ze soboty na neděli je pro astronomy přitažlivá. Zítra se Saturn dostane do opozice se Sluncem a zároveň nejblíže k Zemi. „Na vzdálenost 1,325 miliardy kilometrů,“ doplňuje Lukešová. Na obloze bude prý planeta viditelná celou noc, ale nepříliš vysoko (maximálně do výšky 25 stupňů nad jihem). Stačí už malý dalekohled, kterým lze najít Saturnův prstenec i nejjasnější měsíc Titan!

Rokycanští hvězdáři mají pro pravidelná pozorování vyhrazený čtvrtek. Na na nezájem návštěvníků si rozhodně stěžovat nemohou. Předevčírem jich dorazilo přes padesát a pochvalovali si ideální podmínky.