VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kam nespokojení hosté nemůžou, nasadí inspekci z ČOI

/Reportáž/ Karlovy Vary - Jdu na místo schůzky a přemýšlím, jak asi vypadá inspektor z ČOI (Česká obchodní inspekce). Oni mě však poznávají první. „Tak můžeme jít na to," říká mi jeden z inspektorů a čtveřice se rozděluje na dvě dvojice, do kterých byste neřekli, že za chvíli rozhodí nejednoho člena personálu.

22.9.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Stulír Drahomír

„Dvě vína a kávy," přejí si zatím inspektoři v anonymitě. Než nám donesou objednávku, je čas na pár zvídavých otázek na práci v ČOI. První je nasnadě. „Co děláte s objednávkou po zkontrolování?" ptám se. „My se toho dotýkáme opravdu jen z pracovních důvodů a po kontrole to opravdu nevypijeme," smějí se. V tomto případě se tak víno znehodnotí vylitím.

ČOI si sama sestavuje plán, které podniky navštíví. K jeho vytvoření pomáhají velmi často samotné podněty od konzumentů.

„Byla doba, kdy jsme opravdu byli pod přívalem stížností, ale v poslední době mi přijde, že to mírně kleslo a drží se to na podobné hranici," odpovídá inspektor. Dodává, že na každý obdržený podnět mají ze zákona 30 dní na jeho ověření.

To už ale přichází servírka a nese plato s objednávkou. Po úhledném seskládaní na stůl přichází chvíle inspektorů. „Dobrý den, my jsme z ČOI," říkají a zároveň ukazují průkaz. Výraz sympatické servírky mírně pobledl. Druhé výrazné poblednutí přichází ve chvíli, kdy inspektoři zjistí, že karafa s vínem není kalibrována. Jelikož nápojový lístek říká, že má mít víno 0,25 litru, přichází na řadu improvizace. „Přineste nám prosím skleničku na dvě deci a velkého panáka," nenechá se zaskočit kontrolor.

To už si o kontrole špitá celý podnik. V další pauze se tak ptám na další otázku, která míří na „podmírákové" provozovny. „Ideální vzor není, i když se dá říct to, že pokud za barem pracuje zároveň majitel, problém skoro nikdy není," prozrazuje inspektor a dodává:

„Nedávno jsme měli kontrolu v jedné vyhlášené hospůdce v Plzni. A tam byly opravdu solidní ´podmíráky´," směje se a naráží tak na téma, že restaurace v menších městech patří mezi ty více spolehlivé, i když černou ovci naleznete všude.

To už ale přichází servírka a nese požadované sklenice. „Tak to prosím přelijte," poprosí ji jeden z inspektorů. Klepající se ruce ukazují v plném světle nervozitu a pár kapiček jde vedle.

„Budeme na to myslet," snaží se ji zklidnit kontroloři. Víno se do kontrolní sklenice rozlívá do poslední kapičky, až mám dojem, že je škoda, že sklenice nejde vyždímat.

U obou sklenek vína kousek chybí. „Ve výsledku by zákazník přišel o 80 haléřů," říká přepočítaný výsledek inspektor.

„A teď je čas na úředničinu," s těmito slovy se vytahuje notebook s příruční tiskárnou a začíná se vyplňovat protokol.

„Myslíš, že se už dole propálili?" ptá se inspektorka a naráží tak na druhou kontrolu v dolním patře. „Když jdete po práci posedět, jaké to pro vás je?" Moje otázka vzbuzuje veselí.

„Už je to trošku pracovní deformace, takže neustále sleduji měrky, ceny a vše další. Chodím ale na správná místa, kde je vše v pořádku a můžu tak vypnout," odpovídá.

ČOI nekontroluje v restauracích jen pití, ale i jídla a potraviny, ze kterých se vaří. „Občas, když kontrolujeme jídlo a už máme hlad, je těžké před tím sedět a jen na to koukat s tím, že se toho nesmíš dotknout," potvrzuje inspektor.

Vtom přichází druhá dvojice. „Panák v pořádku, víno také, jen u piva chybělo za korunu čtyřicet," hlásí při svém příchodu. Ač se to nezdálo, celá kontrola se protáhla na necelou hodinu.

„Padla," říkám si a jedu na zasloužené pivečko po práci. Po svým dnešních zkušenostech jsem zvědav na rysku. Úhledný nadmíráček tak po dnešních zkušenostech vypadá daleko lépe.

Obraťte se na ČOI

Nebyli jste spokojeni se službami či produkty? Obraťte se na www.coi.cz, kde naleznete v levém sloupci odkaz na e-podatelnu, kde vyplníte váš podnět. Ten musí inspektoři prověřit do 30 dnů, od vašeho podání.

Autor: Petr Toman

22.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotografie, která se stane symbolem letošních voleb.
DOTYK.CZ
6

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

Ilustrační foto.

Chystají lampionový průvod

Cirkusák, který nepotřebuje šapitó

Karlovarský kraj - S poi točí od svých čtrnácti let. Bydlí v Bukovanech a lítá po celém světě. Tomáš Bartoš a jeho nevšední koníček.

Budou mít nového průvodce

Mariánské Lázně -Nový propagační materiál provede turisty Mariánskými Lázněmi. Malý průvodce městem nabídne návštěvníkům vše potřebné na jednom místě.

Zdravotní sestry mohou studovat bez dojíždění

Karlovy Vary – Bez složitého dojíždění za studiem mimo region si mohou nově zvyšovat kvalifikaci zdravotní sestry.

OTÁZKA PRO: Jana Kuchaře, starostu Františkových Lázní

Letošní výlov františkolázeňského rybníka Ameriky má být o mnoho lepší, než to bývalo v předchozích letech. Jaké novinky jsou připravené? A kdy se vlastně výlov koná?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení