Velkým pomocníkem při rozhodování jim i letos může být tradiční výstava středních škol s podtitulem Kam po základní škole? Karlovarský kraj pořádá již šestý ročník a jednotlivé školy se budou prezentovat v Ostrově, Chebu a Sokolově.

„Účastníci výstav se seznámí s nabídkou všech vystavujících škol, tedy s obory, které školy nabízejí, s moderním vybavením, jež se při výuce používá. Mohou si udělat test profesní orientace, který pro zájemce připravili zástupci úřadu práce. Budoucím středoškolákům se také představí řada významných zaměstnavatelů z našeho regionu,“ vysvětlil krajský radní pro oblast školství Jaroslav Bradáč.

Žáci se výstavy škol mohou zúčastnit s učiteli v rámci vyučování nebo odpoledne s rodiči, případně sami. „Pravidelně se účastníme výstavy škol na sokolovské ISŠTE. Odvoz na akci i zpět zajišťuje přímo integrovaná škola,“ informovala Eva Grosmanová, ředitelka Základní školy Loket.

Jak doplnila, umožňují vycházejícím žákům navštívit i výstavy v Ostrově nebo Chebu. „Pokud přinesou omluvenku od rodičů, kde je uvedeno, že jedou na výstavu či den otevřených dveří, uvolňujeme je i během vyučování,“ dodala.

První prezentace krajských středních škol se koná už dnes na Střední průmyslové škole Ostrov. O týden později, tedy ve čtvrtek 4. října, se budoucí studenti mohou přijet inspirovat na Integrovanou střední školu Cheb.

Sokolovský dopravní terminál
Dopravní terminál si město pohlídá i nadále

Trojlístek pořádajících škol zakončí sokolovská integrovaná střední škola technická a ekonomická, kde je výstava spojena se dnem otevřených dveří. „Ten dá nahlédnout pod pokličku školy a zájemci získají informace o podmínkách a průběhu studia, o spolupráci s firmami a možnostech uplatnění absolventů po ukončení školy,“ přiblížil ředitel ISŠTE Pavel Janus.

Zájemci se dozvědí i podmínky přijímacího řízení a samozřejmě si školu mohou prohlédnout. „Mimo tento termín si lze domluvit i individuální prohlídku školy,“ doplnil ředitel Janus. Školy, které se chtějí zúčastnit výstavy v Sokolově, směřují objednávky autobusů přímo na ISŠTE. „Já už jsem rozhodnutá, kam dál, ale na výstavu se ráda podívám. Od minulých deváťáků vím, že tam je vždycky i zajímavý program, nemusíme do školy a určitě se ráda podívám, co nabízejí i jiné školy,“ prozradila deváťačka Tereza ze Sokolova.

Na organizaci výstav poskytl Karlovarský kraj příspěvek ve výši 40 tisíc korun pro každou z pořádajících škol.

Výstavy škol Kam po základní škole?27.9. 8.30 - 17.00 Střední průmyslová škola Ostrov
4.10. 9.00 - 16.00 Integrovaná střední škola Cheb
11.10. 9.00 - 17.00 ISŠTE Sokolov