Projekt Železnice dětem připravil Karlovarský kraj ve spolupráci se společností České dráhy a bude probíhat od jara do konce letošního roku.

„Projekt má dětem ukázat, jak zajímavé může být cestování vlakem, a připomenout dospělým, že kromě dopravy automobilem mohou využít i tuto možnost. Některé z nich určitě překvapí, jak se zlepšila úroveň cestování po železnici včetně služeb pro cestující,“ konstatoval k projektu Petr Navrátil, náměstek hejtmana Karlovarského kraje.

Pro účastníky soutěží bude připravena dětská kilometrická banka, v rámci které budou „sbírat“ ujeté kilometry, zapojit se mohou do skládání puzzlí, jejichž části budou rozmístěny ve vybraných železničních stanicích na území kraje. „Děti budou také kreslit a psát na téma spojené se železnicí nebo pátrat po nádražních tabulkách s nadmořskou výškou. Chybět nebude test o bezpečném chování na železnici,“ dodal náměstek Petr Navrátil.

Soutěže budou vyhlašovány postupně a vítězové budou odměňováni při různých významných událostech týkajících se železniční dopravy. „České dráhy zajistí exkurze do železničního depa, a to na jaře pro mateřské školy a první stupeň základních škol, na podzim pro druhý stupeň základních, případně pro střední školy,“ vysvětlil Zdeněk Kusý, ředitel krajské organizace Koordinátor integrovaného dopravního systému Karlovarského kraje.

Počítá se i s doprovodnými akcemi, jako je například výstava vzniklých výtvarných a literárních děl ve vstupní hale Krajského úřadu Karlovarského kraje.