Desítky let fungovaly městské společnosti Karlových Varů Správa lázeňských parků (SLP) a Lázeňské lesy (LL) odděleně. SLP byla založena až po revoluci v roce 1992, LL o mnoho let dříve, a to už v roce 1969. Od 1. ledna příštího roku to už ale bude minulostí, vzniká totiž nová městská společnost, která spojuje SLP i LL. Ponese název Lázeňské lesy a parky Karlovy Vary. Důvodem k tak radikálnímu kroku, který budou 20. prosince schvalovat zastupitelé, je nejen úspora finančních prostředků, protože se obě společnosti v ledačems překrývají, ale také zrychlení a zkvalitnění služeb. Vedení města předpokládá, že tato změna přinese do rozpočtu deset milionů korun ročně.

"Všichni zaměstnanci přecházejí pod novou organizaci. Předpokládáme, že jejím ředitelem se stane dosavadní ředitel Lázeňských lesů Stanislav Dvořák, konečné slovo budou mít zastupitelé. Ředitel parků Miroslav Kučera dostal dvě nabídky - buď může zůstat v nové organizaci a nebo mu bude přidělená pracovní pozice v rámci magistrátu města," uvedla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová. Obě dosavadní samostatné společnosti mají celkem 120 pracovníků, lesy 50, parky 70.

Peníze, mzda - Ilustrační foto
Platy v Karlovarském kraji klesly reálně o 10,5 procenta. Jsou nejnižší u nás

Vyšší efektivity práce má být dosaženo díky střídavému využití zaměstnanců jak v lázeňských lesích, tak v parcích. Spojení a zjednodušení administrace rovněž znamená finanční úsporu, která do budoucna zajistí možnost navýšení investic a další rozvoj. "Cílem této změny je především reorganizace lidských zdrojů a prostředků, protože obě společnosti mají mnoho společného. Lidé z parků budou pomáhat v lese a naopak. Jde především o mimosezonní období, kdy zaměstnanci nebyli zcela využiti, od 1. ledna se budou doplňovat, aby nemuseli být na sezonu najímáni brigádníci," poznamenala primátorka.

Zaměstnanci využívaní od jara do podzimu v lesích na pěstební práce mohou přes zimu pomáhat s úklidem ve městě, na pokácení rizikového stromu nebude nutné najímat externího těžaře, bude možné využít vlastního, což výrazně sníží náklady a urychlí práci. "Brigádníky jsme využívali i v kavárnách a lanovém centru. V plánu máme také lepší využití zbytkového materiálu - biomasy - z parků," doplnil předpokládaný nový ředitel Dvořák.

Zásah hasičů na místě události v Bečově nad Teplou.
V penzionu v Bečově se propadla podlaha. Podívejte se, jak vypadal zásah hasičů

Podle radního Petra Bursíka, který má tyto organizace v gesci, půjde o úsporu i v používání techniky, která bude jen jedna, jde například o mulčovače. "Techniku budou Lázeňské lesy a parky Karlovy Vary pronajímat, mnohé činnosti dělají Lázeňské lesy už nyní komerčně," vysvětlil Bursík. Činnost obou organizací se částečně překrývá a pro mnohé práce jsou využívány stejné stroje. Spojením lesů a parků tedy odpadá nutnost nakupovat stejnou techniku dvakrát.

Lázeňské lesy se před několika měsíci přestěhovaly z ulice Na Vyhlídce do lesů na Svatý Linhart. Právě tam bude mít své sídlo i nová městská organizace.