Stejně jako v loňském roce mohou zájemci v době Mezinárodního filmového festivalu navštívit Kyselka, kam je zdarma odveze autobus č. 14 z Karlových Varů. Za projektem stojí společnost Karlovarské minerální vody spolu s Dopravním podnikem Karlovy Vary.

„Vzhledem k úspěchu projektu v loňském roce, jsme se rozhodli letos znovu zpestřit návštěvníkům Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary i obyvatelům města festivalový program o další kulturní zážitek. Ten jim nabídne expozici stáčení minerálních vod v Mattoni muzeu, kde si mohou prohlédnout nově otevřenou výstavu nazvanou Ve firmě Heinricha Mattoniho, projít si nově otevřenou turistickou stezku Po stopách skřítků a navštívit bývalý areál Lázní Kyselka, který prochází rozsáhlou dlouhodobou rekonstrukcí. Návštěvníci mohou ochutnat i výjimečný Ottův pramen v lázeňském parku,“ uvedla Kristína Simkaničová, manažerka KMV.

Letos navíc v rámci filmového festivalu proběhne promítání přímo v Kyselce. 3. července od 18 hodin zde mohou zájemci zhlédnout film Mama Brasil. Po promítání je zpět ve 20 hod odveze do Karlových Varů právě mimořádná linka autobusu č. 14.

Ilustrační foto.
Roztančený festival v krajské režii

Autobus č. 14, který pojede trasu Karlovy Vary, Dolní nádraží – Karlovy Vary, Tržnice – Kyselka – Velichov a zpět, sveze cestující v období od 30. června do 7. července vždy čtyřikrát denně. Jeho druhá zastávka Tržnice je na stejném stanovišti jako linka č. 18 směr Drahovice. Vůz patří k nejmodernějším typům vybaveným plošinou pro invalidy a kočárky. Jeho poznávacím znamením je speciální polep s orlem Mattoni a nákresem Mattoniho muzea. Cílem projektu je zprostředkovat turistům i místním komfortní přepravu k minerálním pramenům a historickým budovám Lázní Kyselka. Vstupné do Mattoni muzea bude během konání filmového festivalu sníženo o polovinu.

Po skončení filmového festivalu bude linka fungovat o víkendech a svátcích až do konce letních prázdnin. V tomto období bude cestujícím účtováno jízdné dle běžného tarifu.

Vlakem do porcelánky

Návštěvu Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech si můžete zpestřit, pokud si budete chtít na chvíli odpočinout od kina, výletem do porcelánky Thun 1794 v Nové Roli. Vlak RegioShark bude vyjíždět z Dolního nádraží ve 13 hodin, zpět z Nové Role v 15:45. Prohlídka porcelánky zabere zhruba 60 až 80 minut.

Novinkami na trase jsou industriální vstupní brána nebo „chytrá“ pec. Ale ani tady vlastně o promítání nepřijdete. Součástí prohlídky je i projekce snímku o současné výrobě porcelánu. A můžete si rovněž zkusit, jak jste zruční v Porcelánové školičce například při dekorování. Cena zpátečního lístku na vlak přijde na 38 korun. Cena programu v porcelánce je 140 korun pro dospělého a 70 korun pro děti.

Marcel Vlasák, velitel karlovarské Městské policie
OTÁZKA PRO: Marcela Vlasáka, velitele Městské policie K. Vary