Mezi nejprodávanější knihy letošních Vánoc patří Můj život bez mříží, což je autentická výpověď Jiřího Kájínka. Mezi historickými knihami je největší zájem o Vondruškovu Husitskou epopej VI. A co se dalších knih týče, čtenáře láká i pokračování legendárního Saturnina.

U zahraničních autorů stále láká čtenáře osvědčený král hororu Stephen King. „Lidé si před Vánoci stále hodně kupují To, ale i Danse Macabre,“ řekla knihkupkyně Lucie Slámová. A dodává, že se čtenáři před Vánoci vracejí k ověřeným autorům, jako je Patrik Hartl, jehož Okamžiky štěstí museli pro velký zájem doobjednávat. Stejně tak láká oblíbená knižní série Aristokratka od Evžena Bočka nebo nové vydání Hry o trůny.

Letošnímu roku nekraluje žádný výrazný detektivní příběh, jako tomu bylo v předchozích letech, ale i tak se najde pár slibných knih. „Hodně jde na odbyt Hadrový panák nebo Trojkoruna od Felixe Francise,“ vysvětlila Slámová.

Před Vánoci se ale neshání jen knihy pro dospělé. Dnes jsou i knihy pro děti mnohdy velkým oříškem. „Z dětských knih je největší zájem o Deník malého poseroutky 12,“ sdělila Slámová s tím, že kromě Poseroutky je velká poptávka i po knize mladého youtubera Ovšem Kovy. Ti ostřílenější a náročnější čtenáři zase nedají dopustit na anglického spisovatele Neila Gaimana a jeho Severskou mytologii.

Lucie Slámová doporučuje:

Aristokratku, Hadrového panáka a To!

DALŠÍ VHODNÉ KNIHY POD STROMEČEK:

Mých tisíc životů

Panský dům

Kulinárium

Šílené výčitky

Tři minuty do soudného dne

Morový rok

Řeka bohů: Faraon

Mořeplavec

Hygge

Století Miroslava Zikmunda

Stingl biografie cestovatelské legendy

Kniha smíchu a zapomínání

Poslední toulavka

Princ mamánek

Lapuťák a kapitán Adorabl