Ani přes protesty učitelů, petici a sílící tlak na rezignaci se Václav Sloup, krajský náměstek pro školství za KSČM, nechystá z tohoto postu odejít.

„Není to jednoduché, ale jsem schopen to ustát. A hranice, za niž už nepůjdu? O tom neuvažuji," uvedl včera. Jeho stranický kolega a hejtmanův první náměstek Jaroslav Borka je toho názoru, že rozpor snad není tak velký, aby se situace dál dramatizovala. „Nechtěli bychom vztahy dál hrotit. S autory petice se proto zítra sejdeme a věc se jim budeme snažit vysvětlit," uvedl včera.

Ani pro náměstka Borku není celá situace příliš příjemná. Přesto dodal, že není důvod, aby náměstek Sloup odstupoval. „Ne, dokud si druhá strana nevyslechne naše názory. Záleží na poznání člověka. Je třeba, aby lidé byli informováni a dál přemýšleli. Žáci středních škol by měli dostat informace o době, která byla. A to nejen o 17. listopadu 1989, ale vyslechnout i druhou stranu, tedy levicového politika. Nic není černobílé," doplnil. Neváhal ale protesty studentů proti Sloupovi přirovnat k uličním výborům za socialismu. „Považuji to za kádrování a studentům bych vše rád vysvětlil," doplnil Borka.

Zřejmě ale ani potom k výměně komunistického náměstka pro školství, který byl před rokem 1989 politrukem Pohraniční stráže a kandidátem spolupráce se Státní bezpečností, kraj nesáhne. Podle Borky pracuje krajská rada v týmu, posty si KSČM s ČSSD v krajské koalici rozdělila a nyní je před ní práce.

„Doufám, že postoj hejtmana Karlovarského kraje bude stejný jako postoj hejtmanů Olomouckého nebo Královéhradeckého kraje," zdůraznil Sloup na dotaz, zda se domnívá, že komunisty v tomto bodě podrží i ČSSD. Komunisté po krajských volbách stanuli v čele školství ve čtyřech krajích: Olomouckém, Královéhradeckém, Jihočeském a Karlovarském. Největší bouři proti obsazení resortu školství KSČM zatím má za sebou kraj Jihočeský.

Karlovarský krajský náměstek Sloup doplnil, že připravuje odpověď i na písemné protesty volného sdružení karlovarských studentů, které obdržel včera. „A to dopis nebyl ani podepsán," dal najevo svou snahu.

Václav Sloup trvá na tom, že jeho funkce je manažerská a nemíní zasahovat do výuky. A na dotaz, jak se mu pod tlakem kritiky spí, dodal, že tak, jak spí lidé v jeho věku. „Je to takový stařecký spánek," uvedl třiašedesátiletý bývalý politruk, který doktora práv vystudoval na Vysoké škole národní bezpečnosti a se školstvím neměl nikdy nic společného.

Podpisů přibývá

Petice za odvolání bývalého pohraničníka Václava Sloupa (KSČM) z funkce krajského náměstka pro školství Karlovarského kraje visí na internetu jenom tři dny a už jsou pod ní téměř tři stovky podpisů. Další stovky přibývají na podpisových arších v Karlových Varech a Chebu a chystají se „občanské nepokoje ".

Podle serveru Týden.cz náměstek Sloup působil u pohraničníků jako politruk až do doby, než tato represivní složka totalitního režimu po listopadu 1989 zanikla. „Vedle výše uvedené kvalifikace nemá z profesního hlediska žádné pedagogické zkušenosti, a proto může těžko přispět k regeneraci zdecimovaného školství našeho kraje," stojí v petici, kterou organizuje opoziční krajský zastupitel Jiří Kotek (ALTERNATIVA). Studenti chtěli před budovou krajského soudu proti Sloupovi demonstrovat už 23. listopadu, kdy zastupitelstvo ustavilo krajskou radu. „Vyřešila to neoficiální domluva školám z krajského úřadu. Prý se mají zamyslet nad tím, jak vychovávají děti," uvedl zastupitel Kotek. Podpisem pod jeho petici se lidé zavazují také k tomu, že podpoří případnou protestní akci.