Místní podobnou situaci za poslední roky nepamatují. „Nevzpomínám, že by se dalo jít suchou nohou Úterským potokem. Ještě letos na jaře měl potok hloubku přibližně dvacet, třicet centimetrů. Prošla jsem před pár dny korytem přibližně pět set metrů. Ani jsem se nezablátila. Smutný pohled je i na soutok Hadovky a Úterského potoka,“ popsala stav vodního toku Monika Šavlová, která má nedaleko chalupu. I lidé, kteří v okolí Gutštejna a Šipína tráví dovolenou, se potýkají s nedostatkem vody. „Jsou zvyklí nabírat a konzumovat pitnou vodu z lesních potůčků, ty už ale také netečou,“ zmínila Šavlová.

Ilustrační foto
Stálice i nováčci. O místo na radnici se v Tachově utkají čtyři strany

Jak řekl Deníku technik Českého rybářského svazu Petr Dimitrov, Úterský potok je téměř bez ryb. „Stihly je totiž vysbírat vydry, kterých je všude mnoho. Pro ně je lov ryb samozřejmě snazší, když je nižší hladina. Za normálních okolností mají pstruzi šanci se schovat mezi kořeny či pod břeh. Úbytek vody je tedy opravdu znát,“ poznamenal rybář. Drobné druhy ryb se podle jeho slov stáhly do tůní, kde zatím živoří a čekají, až zaprší. Větší pstruhy vybrali již zmínění predátoři,“ popsal Dimitrov s tím, že loni byla sezona nadprůměrná. „Podařilo se odchovat mnoho ryb, vody byl totiž dostatek,“ řekl.

Zmírnění dopadů sucha bude podle meteorologů vyžadovat řadu opatření. Lidé by měli vědět, jak postupovat, pokud se na jejich území sucho objeví. „Rozhodně je na místě správně a racionálně hospodařit s vodou, tedy nenapouštět bazény, zalévat pouze zachycenou srážkovou vodou, nesekat trávníky a zajistit dostatečně kapacitní zdroj pitné vody a snižovat její spotřebu, např. využitím srážkových vod,“ upozornila mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Monika Hrubalová.