Svým zaměřením ojedinělá v celé republice, přesto bojuje o studenty a potřebuje nutně modernizaci. Především domova pro mládež, kde jsou žáci ubytováni. To je Střední lesnická škola ve Žluticích.

„Ta škola má perspektivu a je třeba jí pomoci. Především objekt, v němž jsou studenti ubytováni, je v havarijním stavu," konstatoval krajský náměstek pro školství Václav Sloup (KSČM). Dodal, že v případě žlutických lesníků jde o ojedinělý vzdělávací institut, kam jezdí studovat žáci ze tří krajů. Karlovarského, Plzeňského a Ústeckého. „Nutná je výměna nábytku v domově mládeže. Tam už vedení školy připravilo vzorek moderních pokojů. Obměna jednoho bude stát osmdesát až sto tisíc korun," doplnil náměstek.

Kolik výhledově bude stát celá rekonstrukce, to ovšem nesdělil. Dodal, že nyní se vše připravuje a materiály se pak bude zabývat krajská rada. Na Střední lesnické škole ve Žluticích si žáci mohou vybrat z oborů lesnictví, lesní mechanizátor, zahradnictví krajinářství a nově i včelařství. „Ředitel má v úmyslu školu dál rozvíjet, což je jenom dobře. Ke škole patří velký kus lesa, což by mohlo pro školu znamenat příjmy z vedlejší činnosti. Lesní hospodářství by mělo být ještě rozšířeno," doplnil Sloup.

Na Střední lesnické škole ve Žluticích nyní studuje 136 žáků a třicet je dálkových studentů. „Koncepci dalšího rozvoje školy máme vypracovanou ve třech verzích. Rekonstrukce domova je nezbytná, Pomoci v popularizaci školy by nám měly nové studijní maturitní obory, tedy včelařství a krajinářství, které žákům nabízíme. Jsme skutečně ojedinělá škola, vždyť jsou jenom dvě v celé republice," uvedl ředitel Bohdan Koždoň.

Absolventi školy ve Žluticích mají velice slušné uplatnění v provozu, nicméně mohou pokračovat ve studiu na vysoké škole. Obvykle zůstávají věrni svému vybranému oboru a ve studiu pokračují buď na České zemědělské univerzitě v Praze nebo na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně. Uzávěrka přihlášek na střední školy je 15. března.