V každém případě krajská rada vedení Karlovarské krajské nemocnice (KKN) doporučila, aby o dva tisíce korun dostaly od 1. července přidáno všechny sestřičky. Tedy ne pouze ty, které v KKN pracují u lůžek v třísměnném nebo nepřetržitém provozu, jak zní nařízení vlády. „Nemůžeme si dovolit, aby nám kvalifikované sestry odcházely. Jsou už tak nyní přetížené. Navíc je nefér, že by přidáno dostalo 40 procent zaměstnanců a zbylých šedesát ne,“ zdůvodnila doporučení hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO). Nárok na vyšší plat se totiž netýkal těch sester, které pracují pod odborným dohledem, na ambulancích, v laboratořích, ale i vrchních či staničních sester. Pro KKN to tak znamená, že bude muset v rozpočtu najít šest milionů korun. Objem peněz, které na platy sester půjdou, se tak zvýšil ze čtyř milionů, které uhradí stát, na milionů deset. Hejtmanství také nevylučuje, že závazkem veřejné služby znovu podpoří ztrátová oddělení KKN, ačkoliv to nová krajská koalice v čele s hnutím ANO dosud odmítala. „Bude záležet na jednání se zdravotními pojišťovnami,“ uvedla hejtmanka Vildumetzová.

V současné době chybí v KKN přibližně 140 zdravotních sester, což je podle Jana Bureše (ODS), krajského radního pro zdravotnictví, nejvíce v České republice. Hejtmanství tak vyvíjí všechny síly, aby tento negativní trend zvrátilo. Lví podíl na této snaze ale mají samy sestry, které krajské zastupitelstvo několikrát upozorňovaly, že je jich málo a v tak obtížných podmínkách, kdy jdou bez oddechu ze služby do služby, už pracovat nemohou.

Od 1. září tak v KKN začne pracovat personalistka pro nábor zdravotnického personálu a kraj se také snaží zvýšit počet studentů zdravotnických škol v regionu. Místo jedné třídy s výukou zdravotního asistenta tak budou otevřeny dvě, protože zájem o toto studium je podle hejtmanky dostatečný. Kraj zároveň milionem korun podpoří kombinované studium se zaměřením všeobecná sestra při pobočce Západočeské univerzity Plzeň. Na tento obor si podalo přihlášku 49 uchazečů. Zkoušky se konají 24. srpna.

Ilustrační foto
Pořadí o kotlíkové dotace zajistí lidem místo spacáků pohodlný internet