Z výsledků hospodaření jde krajským radním hlava kolem a předsedkyně představenstva KKN Jitka Samáková na rovinu přiznala, že tento výsledek není příjemný a je vysloveně špatný. „Výrazně se navyšovaly platy. Snažíme se stabilizovat stávající personál a finančně motivujeme nábor dalších zaměstnanců,“ uvedla Jitka Samáková. Podle ní personální náklady dělají 80 procent výdajů nemocnice. To vyplývá i ze zprávy o posouzení ekonomické situace KKN, kterou si Karlovarský kraj nechal zpracovat od společnosti Deloitte Advisory.

„I přes výrazný růst tržeb mezi lety 2016 až 2018 a pokles nákladů na nákupy plánuje KKN ztrátu na rok 2018 ve výši 135 milionů korun. Jejím důvodem je primární nárůst osobních nákladů, které za poslední dva roky vzrostly o 34 procent, tedy o 237 milionů korun,“ konstatuje společnost Deloitte. Špatnou finanční situaci KKN podle auditorů nezavinil současný management a ani špatné řízení nemocnice, ale především je důsledkem zvyšování mzdového ohodnocení zaměstnanců, které začalo už v roce 2015. Závěr analýzy společnosti Deloitte proto není překvapivý. „Pokud má být zachována současná šíře zdravotní péče a mzdy zaměstnanců, je třeba zvážit zúžení jejího rozsahu nebo zvážit změnu obchodně provozního modelu KKN.

To znamená prodej nemocnice či její provoz na manažerskou smlouvu, tedy pronájem. Poslední variantou je provoz KKN strategickým partnerem na koncesní smlouvu. Kraj nemocnici financoval pouze investice do modernizace. Prodej ale důrazně odmítla jak hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO), tak krajský radní pro zdravotnictví Jan Bureš (ODS). „Prodej KKN je vyloučen. V tom případě bych okamžitě rezignoval,“uvedl radní Jan Bureš.

Hejtmanka Mračková Vildumetzová zase upozornila na to, jak po prodeji dopadla nemocnice v Mariánských Lázních, jejíž prodej považuje za chybu, protože město v nemocnici ztratilo jakékoliv pravomoce. Hejtmanka se snaží tristní ekonomickou situaci KKN zvrátit.

„Chci se sejít s ministrem zdravotnictví a celou záležitost mu vysvětlit. Není možné, aby kraj neustále sanoval zvyšování platů zdravotníků, protože ta částka se nabaluje a každý rok zvyšuje. Karlovarský kraj navíc na paušálech dostává nejméně z celé republiky,“ uvedla hejtmanka. KKN navíc do dluhové pasti bude stahovat i chebská nemocnice, jejíž přestavba omezila lékařské výkony, a tím by jich pojišťovna v příštím roce proplácela KKN méně. Tento výpočet totiž vychází z uplynulého roku a hejtmanka chce pojišťovnu písemně požádat, zda by cena za výkony zůstala v režii, kdy v této nemocnici byly stabilní.

Už v pondělí se sejde krajská rada a o situaci v Karlovarské krajské nemocnici bude jednat. Stejně tak budou s výsledky hospodaření KKN informováni krajští zastupitelé. Rozpočet kraje totiž podle hejtmanky není nastaven tak, aby KKN uhradil celou ztrátu. Je ale třeba co nejdříve zaplatit 50 milionů, které nemocnice dluží firmám.

V záplavě špatných zpráv ale přece jenom jedna dobrá existuje. Podle Jitky Samákové se podařilo zastavit odliv zdravotního personálu z KKN. V karlovarské nemocnici nyní chybí 20 zdravotních sester a v Chebské přibližně 60.

Volební štáb hnutí ANO se sešel v Jaltské ulici, Tady se slavilo nejvíce.
V lázních se formuje opozice