Pamatujete na laskavou komedii o děvčatech, která pracují mezi sloupci talířů, a jedné otravné inventuře? Film Holky z porcelánu natočili v klášterecké porcelánce v sedmdesátých letech. Znovu ho do stejných míst vrací stejnojmenná retro výstava. Včera ji slavnostně otevřeli v klášterecké společnosti Thun za přítomnosti nejvyšších zástupců města, kraje, porcelánky, ale i šlechtického potomka rodu Thunů.

Prostor výstavy je členěný mezi několik výraznějších zón, které s lehkou nadsázkou připomínají výjevy z filmu. Hlavní scéna působí jako zamrzlá v čase, protože návštěvník vidí moment, kdy se z přepravek sype porcelán a tříští o zem. Může se stát součástí toho všeho, když sedne za volant ještěrky, z níž přepravky padají. Součástí expozice je fotokoutek, kde je možné se proměnit v hrdinky z filmu, stará váha na porcelán a dřevěné přepravní boxy s porcelánem. Autory designu jsou pražští architekti Boris Klimek a Lenka Damová.

„Postupně vznikne také kantýna v retro stylu, porcelánová školička pro děti a součástí bude návštěvnický okruh, kdy se lidé dostanou do provozu a podívají se, jak se vyrábí porcelán,“ nastínil celek generální ředitel společnosti Thun Vlastimil Argman. „Do konce března to spustíme vše,“ poznamenal s tím, že okruh fabrikou bude otevřený už v polovině listopadu, první návštěvníci se ale trousí i v těchto dnech.

Nápad vyšel od zaměstnanců klášterecké porcelánky, a to po dobré zkušenosti ze sesterského provozu v Nové Roli, kde také uvedli výstavu. „Za tři roky provozování se dostali na nějaký 112 tisíc návštěvníků, z toho víc jak pět tisíc dětí ze škol. Proto jsme si na setkání se zdejšími zaměstnanci řekli, proč by to nemohlo být v Klášterci, navíc podle filmu,“ zmínil generální ředitel.

Myšlenku podpořil také Ústecký kraj a město Klášterec nad Ohří. „Že je Klášterec městem porcelánu, je věc známá. Muzeum porcelánu máme i na zámku. Když za námi pan Argman přišel s nápadem na expozici podle filmu, byli jsme nadšení a rádi jsme se připojili,“ řekl při slavnostním otevření starosta Štefan Drozd. „Myslíme si, že to přispěje k dobrému zvuku výroby porcelánu,“ věří.

Na slavností otevření expozice Holky z porcelánu byla pozvaná i Dagmar Havlová, herečka a někdejší první dáma, která si ve filmu zahrála jednu z hlavních rolí. Nakonec ale nemohla přijet. Pozvání ale přijal potomek rodu Thunů, Josef Maximilian Romedius Graf von Thun und Hohenstein. Výstava ho nadchla.

„Je hezké, že navázala na film, viděl jsem ho,“ uvedl šlechtic, který pro fotografy ochotně sedl i do ještěrky v expozici. „Líbí se mi také, že stále trvá tradice a porcelán tu vyrábějí pod naším jménem Thun. Spousta porcelánek zanikla, tato se ale drží. Také jsem hrdý, jak se starají o klášterecký zámek, jen je škoda, že nezůstal zachovaný interiér,“ dodal. Potomek rodu žije od osmdesátých let v Norimberku, Klášterec ale několikrát navštívil.

Klášterecký závod byl založen v roce 1794 Josefem Františkem Thunem a jeho správcem jako druhá nejstarší továrna v Čechách. V sedmdesátých letech minulého století ji přemístili do současných prostor. Tehdy si porcelánku také vyhlédli filmaři. Od té doby se ale mnohé změnilo. Tenkrát se tam vyrábělo na čtyři tisíce tun porcelánu ročně, k dnešku ale objem výroby klesl na tisíc dvě stě tun ročně. Dříve tam pracovalo na šest set zaměstnanců, dnes zhruba dvě stovky. V naprosté většině se jedná o ženy, takže stále platí, že jde o „holky z porcelánu“.

Ilustrační fotografie.
Také ženy jezdí pod vlivem