Vyvrcholilo tak několikaleté úsilí o zavedení spoje se západní Evropou. Na karlovarské letiště dosud létala letadla především z východu. Düsseldorf a Karlovy Vary spojí letadla dvakrát týdně až do konce října.

Lety mezi Karlovými Vary a Düsseldorfem budou provozovány ve čtvrtek a v neděli. Podle ředitele letiště Václava Černého zavedení nové linky předcházela aktivní jednání Sdružení Karlovarského kraje pro rozvoj leteckých linek. Jeho členy jsou Karlovarský kraj, který je i vlastníkem letiště, město Karlovy Vary a společnost Letiště Karlovy Vary. „Hlavním úkolem spolku, který byl založen v roce 2015, je podporovat vznik a rozvoj leteckých linek, které by směřovaly na karlovarské letiště, a tím napomáhat rozvoji turistického ruchu a ekonomiky Karlovarského kraje,“ uvedl ředitel letiště Václav Černý. Lety z Düsseldorfu budou provozovány letadlem typu Boeing 737-700 o kapacitě 148 míst.

Mohlo by vás také zajmat: Do práce i na letiště autobusy rychleji

Letiště Karlovy Vary odbavilo v loňském roce 25 235 cestujících, což znamená meziroční pokles o 51,3 procenta. Propad způsobil hlavně úbytek hostů z Ruska, a to kvůli mezinárodní situaci, ale i levnějším letům do Prahy.

„Pravidelné lety mezi Karlovými Vary a Düsseldorfem nepokryjí zcela výpadek cestujících především z Ruské federace, o které letiště v uplynulých letech přišlo. Pravidelná linka na západ ale otevírá novou cestu k rozvoji mezinárodního letiště a současně i cestovního ruchu v Karlovarském kraji,“ uvedl náměstek hejtmanky Martin Hurajčík.