Zaměstnanci Léčebných lázní Konstantinovy Lázně tam tuto středu vysázeli čtyři stovky jedliček. Dalších sto listnáčů vysází v následujících dnech.

„V době covidu jsme se naučili, že když je potřeba, přiložíme všichni ruku k dílu. Práce v parku byly jednou z náhradních činností v době, kdy byly lázně bez pacientů a bez hostů. A teď jsme si to zopakovali. Máme to tady všichni rádi a tak se přičiníme o to, aby tady byl za nějaký čas silný a zdravý park, který blahodárně působí na mikroklima Konstantinových Lázní,“ uvedla ředitelka lázní Dana Jurásková.

Park byl založen v roce 1803 zároveň s lázněmi. Podle dendrologického průzkumu z roku 2019 se v něm nacházelo téměř tisíc jehličnatých i listnatých stromů různého stáří. O rok později však musela být více než stovka zejména smrků kvůli suchu či kůrovci pokácena, v následujícím roce potkal ze stejných důvodů tento osud tři desítky stromů. Letos dvě silné vichřice polámaly dalších 40 stromů.

Na Velký pátek byly zpřístupněné bunkry po vojácích.
Bunkry se otevřely veřejnosti, k vidění byla historická i moderní technika

 „Abychom obnovili mohutnost parku, zasadili jsme nyní jedle na východním a západním okraji parku a následně vysadíme 50 buků a 50 dubů uvnitř parku. Snažíme se zachovat místa, kde se původně stromy nacházely, jen vysazujeme větší množství kvůli obavám o úhyn sazenic. Budeme muset také chránit mladé stromky proti okusu srnčí zvěří a zajíci, které v zimě láká klid v parku,“ uvedla ředitelka Jurásková.

Jedle do lázeňského parku vybrali lesníci nejen proto, že nebývají napadeny kůrovcem, ale i kvůli tomu, že hezky vypadají a mají výraznou vůni. „Buky a duby kůrovec nenapadá a navíc dodají parku rozmanitost i potravu pro různé živočichy, například veverky,“ vysvětlil lesní inženýr Martin Bubeníček. Když budou příznivé klimatické podmínky, mohou podle něj z dnešních sazenic jedlí vyrůst do pěti let pěkné metr vysoké stromy.