Stotisícím návštěvníkem na hradě Loket se letos stal Vladimír Hejrovský z Plzně. Ten přijel i s rodinou na loketský hrad 26. prosince. Na známé památce byl poprvé a hned jej čekalo přivítání průvodci, z kterého měla celá rodina radost.

„Pan Vladimír Hejrovský, jeho manželka Šárka, dcera Eliška a syn Ondřej byli příjemně překvapeni veselým uvítáním kolektivu průvodců," řekla jejich vedoucí Naděžda Koláříková. Ta plzeňskou rodinu přivítala i se svými kolegy Miloslavem Švecem a Janem Pielou. Hrad Loket navštívila rodina Hejrovských společně poprvé, dcera Eliška byla před několika lety v Lokti na zájezdu a dala svým blízkým tip na rodinný výlet. Hejrovští obdrželi od ředitele hradu Loket Václava Lojína, zastoupeného vedoucí průvodkyní, pamětní glejt s pečetí hradu a od všech hradníků pro vzpomínku dar, který oblaží duši i tělo.

Turisté z ČR i ze zahraničí rádi navštěvují hrad a mnozí se také každý rok vracejí s přáteli, s rodinou. A důvod přijet znovu zase bude. V nadcházejícím roce 2014 budou státní organizace postupně do hradu Loket vracet rozsáhlé původní loketské sbírky. Už během prosince si mohli návštěvníci prohlédnout čtyři navrácené betlémy, vystavené v dolní baště. O jejich zapůjčení a spolupráci s hradem Loket projevilo zájem i městečko Marktredwitz v Německu, proslavené výstavami betlémů.