Z původního odpočívadla zbyla jen kamenná podezdívka, architekti měli tak plné ruce práce se zjišťováním, jak dřevostavba původně vypadala. Nakonec se ji podařilo obnovit díky půdorysu základů a dobovým fotografiím.

Repliku postavily Vojenské lesy a statky České republiky (VLS), které spravují Doupovské hory včetně lesů v okolí Kyselky. Výstavba stála přes šest set tisíc korun.

„Altán stál v lokalitě, kterou Vojenské lesy a statky často využívají pro exkurze školních kolektivů v rámci programů lesní pedagogiky. Tedy pro vzdělávání dětí v lesnictví a přírodě obecně. Potřebovali jsme zde nějaké zázemí pro tyto aktivity, proto nás napadlo postavit repliku původní stavby právě na tomto místě,“ řekl Milan Suk, ředitel karlovarské divize VLS.

Heinrich Mattoni byl vážený císařský rada, člen rakouské rady pro železnici, majitel panství Gießhübl-Sauerbrun, což je dnešní Kyselka, podnikatel a průmyslník z Karlových Varů. Pocházel ze staré italské obchodnické rodiny z Tremedia z Milánska. Jeho jméno dodnes nese karlovarská minerální voda Mattoni.

Jindřichovo sedátko neboli Heinrich-sitz zde vyrostlo kolem roku 1880 a bylo pojmenováno podle slavného vlastníka a budovatele lázní Heinricha Mattoniho. Z dřevostavby byl výhled na druhý břeh Ohře s lázeňským parkem a také na sídlo majitelovy rodiny, Mattoniho vilu.

Altán měl podle dobové dokumentace dva vchody, kterými vede cesta klikatící se celým kopcem. Dřevěná konstrukce byla ozdobena tesaři, kteří vyřezali do štítů a zábradlí spousty ornamentů.

„Jindřichovu sedátku předcházely ze strany VLS už dvě rekonstrukce staveb z historie Mattoniho,“ sdělil Jan Sotona, mluvčí VLS. První prošla opravou zchátralá lesní kaple nad Kyselkou. Díky archivním snímkům kapličky je ta dnešní věrnou replikou historické stavby. Minulý rok byla otevřena opravená kamenná vyhlídková věž, Mattoniho rozhledna na vrchu Bučina nad Kyselkou. Rozhledna měla pověst nejzchátralejší rozhledny v Česku. Oprava se povedla a návštěvníci byli z rozhledny, která nabízí výhled na údolí Ohře, lázeňské městečko i široké okolí, nadšení. To potvrzuje i fakt, že v rámci soutěže o Stavbu Karlovarského kraje veřejné hlasování vyhrála a získala i cenu odborné poroty.

Varský sbor zpíval dárcům krve
Varský sbor zpíval dárcům krve