Proto město pokračuje v sérii opatření, kterými chce vrátit klid a pořádek především do lokality mezi ulicemi Obránců míru, Boženy Němcové a ČSM. Dohodlo se tak na užší a intenzivnější spolupráci s Policií České republiky a zapojit chce také veřejnost. Nezanedbatelný význam zejména v oblasti prevence má i chodovská městská policie.

Vedení města a obyvatele trápí především distribuce drog a jejich konzumace na veřejných místech. „Registrujeme řadu problémů, které přerostly v něco, co už vyžaduje jiný zásah než dosud,“ uvedl starosta Chodova Patrik Pizinger.

Starosta se sešel se zástupci policie, pracovníky takzvaného protidrogového vlaku (REVOLUTION TRAIN), který do Chodova zavítal koncem letošního května, hasiči a strážníky. „Společně jsme stanovili priority, opatření a určili jsme, kam směrovat síly,“ poznamenal starosta.

Určitá opatření zavedla už samotná policie. „My jsme přijali zvýšená bezpečnostní opatření, mezi něž řadíme i opatření preventivního charakteru. Policisté průběžně v rámci policejních akcí kontrolují restaurační zařízení a zaměřují se na mladistvé, zda nepožívají alkohol či drogy. Pravidelně probíhají také dopravně bezpečnostní akce, kde policisté kontrolují řidiče, zda neusedli za volant pod vlivem alkoholu či drog,“ informovala Kateřina Böhmová, mluvčí policie.

Slavnostní zakončení Akademie v sále Pluhova domu bylo pro seniory výjimečným zážitkem.
Akademie umění a kultury pro seniory už podruhé

Důležitá v tomto směru je i preventivní činnost. Policisté v Karlovarském kraji zabývající se prevencí provádějí na základních i středních školách přednášky na různá témata. Jedním z nich je i problematika drog.

„Cílem je sdělovat dětem fakta o drogách, a tím je informovat ohledně drog, aby s nimi vůbec nezačínaly,“ upřesnila mluvčí. Důležitou úlohu v tomto směru plní i Městská policie Chodov, jejíž program Střediska prevence kriminality je zaměřený i na základní protidrogovou prevenci. „Seznamujeme děti ve školách s tím, co to je návyková látka. Bavíme se i o návykových látkách, jako je alkohol nebo tabák,“ přiblížil preventivní činnost velitel chodovských strážníků Ladislav Staněk. Děti jsou různého věku a nejlépe se učí hrou. Strážníci si proto s nimi hrají například na zasedání Sněmovny, která má přijímat opatření k tabákovému zákonu. „Máme také svůj stánek, kde je i ukázka brýlí, které imitují návykové látky. Děti si tak mohou vyzkoušet, jak reaguje člověk pod vlivem,“ poznamenal Staněk.

„Bez spolupráce s veřejností se ale neobejdeme. Od lidí nám chybí to jednoduché oznámení, neměli by být pasivní, když vidí distribuci drog nebo jejich konzumaci, měli by to oznámit na linku 158, policie pak bude moci s případem pracovat. Kde není žalobce, není soudce,“ je přesvědčený starosta Pizinger.

Chodov se snaží drogovou problematiku řešit systematicky. V ulicích se objevili asistenti prevence kriminality a koncem loňského roku bylo v problémové lokalitě zavedeno opatření obecné povahy. „Naším cílem je vrátit slušným obyvatelům klid a bezpečí. Nestojíme o problémové obyvatele, nestojíme o drogové dealery,“ doplnil Patrik Pizinger.

Torzo bublavského akvaparku.
Starosta zadlužené Bublavy po letech končí