Důvod byl jediný. Na pořadu totiž bylo dlouho očekávané mistrovství světa.

V hlavní třídě MXGP nechyběl na startovním roštu ani Martin Michek, tedy úřadující mezinárodní mistr České republiky, mistr Evropy a v současnosti nejlepší český motokrosař v barvách Buksa Ados KTM Racing, který je navíc součástí projektu motoristického sportu Budweiser Racing.

„Určitě si vážím toho, že se mohu pohybovat mezi nejlepšími českými sportovci motoristického sportu, kteří jsou součástí Budvar Racing Teamu,“ pochvaloval si Martin Michek. Během víkendu si však osmadvacetiletý motokrosař vybral na loketské trati pořádnou dávku smůly. Vše už začalo v kvalifikační jízdě, když obsadil poslední místo kvůli technické závadě. „Na kvalifikaci jsem se hodně těšil, ale už na startu jsem si vybral trochu smůly, když jsem se zašprajcl o startovní bránu a poté spadl v první zatáčce. Nakonec jsem kvalifikaci nedokončil, když se mi rozpojila hadička na benzín a to mě sestřelilo na poslední příčku,“ smutně poznamenal k prvnímu vystoupení v Loketských serpentinách Michek.

I přes neúspěch v kvalifikaci šel českobudějovický rodák do první jízdy hlavní třídy MXGP s odhodláním urvat co nejlepší výsledek.

„Chtěl jsem dát do závodu kus sebe sama, to pověstné motokrosové srdíčko. Ani start jsem neměl špatný a pomalu se prodíral mezi závodníky dopředu, ale pak přišlo na pořad malé handrkování s Jasikonisem, kdy jsme oba jeli nadoraz, a nakonec z toho byl pro oba pád, to už jsem věděl, že je po veškerých nadějích na solidní umístění. Byla to však velká škoda, jelikož jsem věděl, že na dosah bylo velmi dobré umístění, ale bohužel,“ vracel se k důležitému okamžiku v první jízdě Michek. Do druhé tak vstupoval bojovník tělem i duší s jasným cílem, užít si závěr mistrovství světa. „I přes pády pořád byla chuť a já si chtěl závěr závodu užít, už jen pro fanoušky, kteří vytvořili kolem trasy parádní kulisu, a za to jim patří velké díky. Přišel však start, špatná reakce a já se poté musel prodírat kupředu a ve vyrovnaném startovním poli to šlo hodně těžko. Světová špička je trochu jinde, a proto ztráta čtyř šesti vteřin je velká, a nakonec z toho bylo 22. místo,“ ohlédl se za druhou jízdou Michek.

I přes velkou smůlu si Jihočech loketské závody užil. „Byl to víkend smůly, ale to k motokrosovému sportu patří, tak snad jsem si teď vybral špatný víkend a už to bude jen dobré. Smůlovatý víkend však vyrovnali skvělí fanoušci, kteří nás hodně podporovali, i když se zrovna nedařilo,“ dodal Michek.

Čtvrté místo. Karlovarský pilot Petr Kopfstein z Team Spielberg si v Kazani připsal na svůj letecký účet čtvrté místo, když tak dosáhl na hodně cenných sedm bodů.
Red Bull Air Race: Kopfstein si v Kazani splnil cíl, urval finále