„Dlouhodobě víme, že musíme vyřešit fungování městské knihovny,” potvrdil starosta města Patrik Pizinger. Pokud by zůstala tam, kde je nyní, rekonstrukce by byla nutná. Město si nechalo udělat posudek, jak rekonstruovat současné prostory, aby budova byla bezpečná a lépe přístupná i imobilním občanům. „Abychom tam mohli knihovnu zachovat, museli bychom investovat řádově okolo 10 milionů do samotné rekonstrukce a další milion do výtahu a vybavení,” vypočítal starosta.

Objekt bývalé knedlíkárny podle posudku odborníků požárem nijak zásadně poškozen nebyl. Nedošlo k narušení nosných konstrukcí, objekt je v dobré kondici a pro přestavbu je vhodný. Jeho případná demolice bez terénních úprav by vyšla na zhruba 9 milionů a de facto by se jednalo o demolici zdravého objektu, který by mohl mít své využití. Proto padlo rozhodnutí vybudovat v něm knihovnu. Lokalita je podle starosty i knihovnic ideální, objekt je větší, což zaručí i v dnešní době potřebný rozvoj knihovny. „Nechceme tuctovou knihovnu, chceme něco zajímavého, moderního, centrum, kam lidé přijdou třeba i jen tak posedět a víc trávit volný čas,” popsal starosta představy města. V případě výstavby nové knihovny počítá radnice s částkou mezi 25 a 30 miliony. Cenu upřesní až projekt, který by měl být zhotoven v roce 2019. Samotná rekonstrukce by mohla začít v letech 2020, nebo 2021, v roce 2022 by město chtělo knihovnu dokončit a předat do užívání.

Plány města jsou nadšení i knihovníci. „Moc se těšíme. Stávající knihovna už je nevyhovující. Teď máme tři vchody, což je velmi nepraktické. Máme to tu moc rádi, ale pro moderní knihovnu už jsou tyto prostory nevhodné,” potvrdila ředitelka městské knihovny Hana Nemčičová. Bezbariérový vstup je pouze do přízemí. Knihovnice ale pořádají řadu pořadů a kurzů pro seniory, maminky, které přijdou s kočárky, nebo třeba pro klienty Mateřídoušky. Pro ně je pak přístup do vyšších pater velmi problematický. „Musíme se dívat do budoucna. Kolem bývalé knedlíkárny je krásný park vhodný pro akce, které děláme venku. Lepší možnosti parkování. Budova je praktičtější z mnoha důvodů, z hlediska možné bezbariérovosti stoprocentně,” vyjmenovala výhody nového objektu ředitelka knihovny, která má přibližně 1440 registrovaných čtenářů, z toho zhruba 500 dětí.

Momentálně je budova bývalé knedlíkárny zabezpečena proti vandalismu a vniknutí neoprávněných osob. Bylo uklizeno okolí domu a částečně i vnitřní prostory po požáru.

Ilustrační foto.
Město si chce s vodou hospodařit samo