„Studuji obor praktická sestra, takže v karlovarské nemocnici pracuji už delší dobu. Ta hlavní změna spočívá především v přeměně pracovního úvazku ze zkráceného na úvazek v podstatě celý,“ popisuje devatenáctiletý student. Dodává, že na svém oddělení má dvanáctihodinové směny ve dne nebo v noci.

Lidé už opět mohou ochutnávat prameny.
Na kolonádách jsou už opět otevřené prameny

„Pomáhám už delší dobu na oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (OARIM). V současné době je vstup na oddělení omezen jen pro povolané osoby. A i přesto, že jsme všichni zdravotníci, se převlékáme z bílé uniformy do zelené,“ vysvětluje, jak sev nemocnici snaží snížit riziko možného přenosu nákazy koronavirem.

Společně s pandemií totiž přišla i spousta změn a omezení. „Na jedné ze tří jednotek OARIM jsou hospitalizováni pacienti, kteří mají potvrzené onemocnění covid-19 a vyžadují intenzivní péči. Na druhé pacienti s podezřením na koronavirus. Na třetí pak leží jen pacienti, u kterých se koronavirus neprokázal a ani u nich neexistuje podezření. Všechny tyto jednotky jsou bezpečně oddělené prosklenými boxy, které byly právě pro tento účel vytvořené,“ zmiňuje největší změny na oddělení.

Řada změn se dotkla také Adamova života. „Vídám v současné době jen dvě spolužačky, které se mnou pracovaly už dříve a pomáhají do nynějška. Občas se potkáme, prohodíme pár vět a někdy si i napíšeme. Scházení je teď rozhodně složitější,“ vyjmenovává jednu ze změn.

Ilustrační snímek
Zakletá školka a podivný posudek

„Tahle práce mě ale hodně baví a chci v ní rozhodně pokračovat i nadále. Žádný virus ani bakterie mi nezkazí moje sny. Spočívají v pomoci lidem, jelikož nemám rád pocit bezmoci,“ říká mladý muž.

Z maturity si velké obavy zatím nedělá. „Příprava sice není úplně snadná, nicméně byla by ještě složitější, kdyby se nám učitelé nesnažili pomáhat formou výukových materiálů i hodinami přes internet. Každopádně si myslím, že to zvládám,“ je přesvědčený Adam Kadleček. Koneckonců praktickou část maturity si prý procvičuje právě na praxích v nemocnici.