Nyní je jich devět a vytvoření dalšího pro modelky už krajská rada nekompromisně zamítla. Zahraniční zájemce hodlal v Karlových Varech otevřít Mezinárodní gymnázium modelingu a střední ekonomickou školu. I když tento studijní obor zněl velmi slibně a především krásné a dlouhonohé dívky by studium na této škole uvítaly, krása krajské radní nezlomila.

„Souhlas jsme škole neudělili,“ uvedl Jaroslav Bradáč, krajský radní pro školství. Dodal, že Ministerstvo školství se ale doporučením kraje řídit nemusí, souhlas zřizovateli udělit může a škola v lázeňském městě ještě stále může vzniknout. Kromě modelingu by se podle Bradáče studenti této školy nevěnovali pouze modelingu, výuce jazyků a ekonomice, ale po absolvování studia by mohli pracovali například na pozicích skautů, tedy náborářů krásy.

„Nenecháme si sahat do našich dětí,“ poznamenal radní Bradáč. Přeloženo do krajské češtiny to znamená, že dětí z devátých škol vychází čím dál méně a gymnazia tak berou i žáky, kteří na všeobecné vzdělávání nemají nadání a v kraji chybí především vzdělaní zaměstnanci technických oborů. Zatímco Mezinárodní gymnazium modelingu hejtmanství odmítlo, armádu vítá. Už v příštím školním roce by v kraji mohli začít studovat specialisté vzdušných sil na střední vojenské škole. Podle hejtmanky Jany Vildumetzové (ANO) si nyní armáda vybírá lokalitu, kde by školu zřídila.

„V úvahu připadá ISŠTE Sokolov nebo průmyslová škola v Ostrově,“ uvedla hejtmanka. Armáda by zde zatím otevřela jednu třídu, ale do budoucna by výuku rozšiřovala. Což zase kvituje krajský radní pro zdravotnictví Jan Bureš (ODS), který si od toho slibuje, že absolventi vojenské školy zde založí rodiny a demografická křivka, obyvatel kraje stále ubývá, se začne zvyšovat. A také by odpadl problém s nedostatkem zdravotních sester, protože i ty by v kraji kvůli švarným a inteligentním vojákům v kraji zůstávaly.

ZAPOMENUTÝ avantgardní malíř Alois Wachsman.
Malířská vášeň pro hazardní hru, i takové může být umění