Z výsledků laboratorních analýz je možné konstatovat, že ve všech lokalitách byla odchycená klíšťata infikovaná baktérií Borrelia burgdorferi způsobující Lymeské boreliózu. V žádné z lokalit ale nebyl u testovaných klíšťat zachycen virus Klíšťové encefalitidy.
„Monitoring byl realizován v sedmi lokalitách Karlovarského kraje. Lokality byly vybrány s ohledem na výskyt onemocnění spojených s klíšťaty, a to Klíšťové encefalitidy a Lymeské boreliózy. V okrese Karlovy Vary byl monitoring realizován v okolí Švýcarské boudy na Plešivci a v okolí rybníku Kolovák v Kolové. V okrese Sokolov v oblasti Smolná a v okolí vodáckého tábořiště Loket a v okrese Cheb v lokalitě Doubrava, Luby a Aš,“ uvedla k výsledkům monitoringu Martina Prokopová z Krajské hygienické stanice v Karlových Varech.

V rámci terénního sběru odchytily pracovnice Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje celkem 345 klíšťat. Z toho 47 samic, 42 samců a 256 nymf, které byly vyšetřeny v Zdravotním ústavu Ostrava. A to ve formě 22 směsných vzorků podle jednotlivých vývojových stádií a pohlaví klíšťat. V rámci vyšetření byla u klíšťat zjišťována přítomnost DNA Borrelia burgdorferi (původce Lymeské boreliózy) a RNA viru Klíšťové encefalitidy. Vlastní terénní sběr klíšťat probíhal metodou takzvaného vlajkování.

PRVNÍ KAMENNÝ HOSPIC v Karlovarském kraji má začít sloužit klientům na jaře příštího roku.
První hospic bude otevřen na jaře

„Z výsledků laboratorních analýz lze konstatovat, že ve všech vybraných lokalitách byla odchycená klíšťata infikovaná baktérií Borrelia burgdorferi způsobující Lymeskou boreliózu. V žádné z lokalit nebyl u testovaných klíšťat zachycen virus Klíšřové encefalitidy,“ podotkla Prokopová.

Ze zjištěných dat není podle hygieniků možné dělat žádné výzkumné závěry, avšak tento monitoring měl za cíl odhalit možná rizika pro populaci pohybující se ve vybraných lokalitách Karlovarského kraje a přispět tak k prevenci onemocnění přenášených klíšťaty. „Je však nutné doplnit, že pozitivní nálezy u testovaných klíšťat ještě neznamenají, že došlo k přenosu nákazy na člověka a negativní nálezy nevylučují možnost, že došlo k nákaze osoby pohybující se ve vybrané lokalitě prostřednictvím jiného klíštěte, které ušlo testování,“ dodala Prokopová.

Součástí celkového vyhodnocení monitoringu je i trend výskytu Klíšťové encefalitidy a Lymeské boreliózy v Karlovarském kraji a doporučená preventivní opatření pro osoby, které se pohybují v přírodě, zejména v listnatých a smíšených porostech. Dostupné na http://www.khskv.cz/odborna_cinnost/epi/Monitoring_infekcnosti_klistat_v_KVK_2017.pdf

Ilustrační foto.
Místo zón rezervace. UNESCO chrání lázeňský trojúhelník