"Do letošního ročníku soutěže bylo přihlášeno 84 výrobků od 17 producentů," řekl Deníku Lukáš Vacek, koordinátor soutěže Regionální potravina 2021 Karlovarského kraje. "Soutěž obnáší devět kategorií a letos jsme udělili ocenění ve všech těchto kategoriích," dodal s tím, že letos bylo přihlášeno přibližně o patnáct výrobků více než v loňském ročníku soutěže. "A hlavně jsou noví výrobci, kteří se do soutěže doposud nepřihlásili a letos to zkusili a hned získali ocenění."

Potraviny přihlášené do soutěže už mohli lidé ochutnat na několika akcích. loketské vinobraní je jednou z posledních, kde se soutěž prezentuje. "Poslední prezentace bude v rámci dne za obnovu lesa v Ašském výběžku, a to bude 16. října," doplnil Vacek.

Slavnostního předání certifikátů UNESCO starostům lázeňských měst v karlovarském divadle.
Certifikáty k zápisu na seznam UNESCO převzali starostové lázeňských měst

Jedním z producentů, kteří se do soutěže přihlásili poprvé a hned získali ocenění, byl Statek Hlinky. Ten zvítězil v kategorii masných výrobků tepelně neopracovaných se svojí hovězí svíčkovou. "Zkusili jsme to letos poprvé a ocenění, které jsme získali, je jedním z dalších potvrzení, že to, co děláme, děláme správně," uvedl majitel statku Jan Kužvart. Statek ležící nedaleko Bečova nad Teplou chová hovězí dobytek i ovce. Produkuje především hovězí maso, v menším množství také skopové a zvěřinu. "Máme patnáctisethlavé stádo dobytka, vlastní porážku i výrobu v areálu našeho statku. Zvěřinu máme z honiteb v okolí statku," dodal Kužvart.