Příslušníci integrovaného záchranného systému si opět mohli užít odpočinkový víkend jako odměnu za svou celoroční práci na ranči Vránov, kde se konal již druhý ročník mezinárodního motosrazu zdravotnických záchranných služeb České a Slovenské republiky. Nadaci policistů a hasičů tentokrát předali účastníci šek na 25 tisíc korun.

Akci pořádá zájmový spolek Motosraz 155, což je pět zaměstnanců Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje. „Letošní ročník jsme věnovali příslušníkům policie,“ přiblížil motosraz Roman Skalický, jeden z organizátorů. Účastníci, tedy hasiči, policisté, záchranáři, příslušníci vězeňské či horské služby, se blíže seznámili s prací policistů, zhlédli ukázky policejní práce, například dopadení pachatele či služební kynology se psy. Hlavním mottem třídenní akce je ale prevence a bezpečnost na silnicích a na to byl zaměřen i sobotní program. „Všichni víme, jak to na našich silnicích vypadá, proto se snažíme aspoň touhle cestou přispět, aby bylo na silnicích trochu bezpečněji,“ zdůraznil Skalický. Zároveň připomněl, že víkend je koncipován tak, aby si jeho účastníci odpočinuli od náročné práce, kterou vykonávají celý rok, je to pro ně i forma odměny. „Celý rok pomáhají ostatním, chceme vytvořit jeden víkend v roce, kdy si odpočinou, dozvědí se spoustu zajímavých věcí a od sponzorů dostanou spoustu dárků jako odměnu za svou celoroční práci.“

Ilustrační foto
Vydejte se na Sokolovsku po stopách Permoníčka

Jeden dárek ovšem připravili i sami účastníci, Nadaci policistů a hasičů věnovali 25 tisíc korun. A není to jediný příspěvek, který tato nadace od nich získává. „Ze svých platů přispívá nadaci dobrovolně, a to zdůrazňuji, 70 procent policistů i hasičů. V loňském roce to bylo více jak 5 milionů od policistů a více jak milion od hasičů,“ upřesnil ředitel nadace Vladimír Šutera. Díky různým sponzorům získala nadace dalších zhruba 6 milionů. Režijní náklady dělají 1,6 procenta, veškerý zbytek je určen pro zhruba 300 osob, jimž nadace už 16 let pomáhá. Jsou to maminky s dětmi, jež tu zůstaly po policistech a hasičích, kteří zahynuli při výkonu služby. A také těžce tělesně postižení policisté a hasiči, kteří si úraz způsobili při výkonu služby. „Letos nově jsme začali pomáhat i těm policistům a hasičům, kteří se dostali do situace, kterou nejsou schopni řešit, například povodeň, požár či mají těžce postižené děti, o něž musí maminka pečovat, a nemůže tak pracovat,“ doplnil Šutera.

Letošní motosraz přilákal ještě více účastníků než loňský, odezvy jsou perfektní, proto pořadatelé počítají, že se z akce stane tradice.

Ilustrační foto.
Kradené zboží schoval zloděj do dětského kočáru