Dva velitele plzeňské zásahové jednotky vyšetřuje GIBS pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby, protože napadený řidič na ně podal trestní oznámení. Jenomže ta mu znemožnila nahlížet do spisu, proto poškozený muž podle advokáta Ronalda Němce podal na plzeňskou GIBS a na Krajské státní zastupitelství v Plzni stížnost proti jejich procesnímu postupu. A na vědomí ji zaslal Vrchnímu státnímu zastupitelství. „Přestože Vrchní státní zastupitelství v Praze i Krajské státní zastupitelství v Plzni s poškozeným komunikuje prostřednictvím zmocněnce, GIBS Plzeň zmocněnce ignoruje, poškozeného obesílá a kontaktuje bez vědomí advokáta,“ uvedl důvod stížnosti právník Ronald Němec.

Záběr z kamery vozidla
FOTO: Jediné bliknutí vozu a tajní policisté skoro stříleli

Advokát Němec zdůraznil, že poškozený řidič považuje postup GIBS za zcela účelový a netransparentní. „GIBS jej odmítá pustit do spisu kvůli tomu, že poskytl mediím rozhovory. I přes opakované stížnosti u Krajského státního zástupce v Plzni nebylo umožněno do spisu nahlížet. Odmítnutí nahlížení je v zákonně upraveno, ale má svá přesná a zákonná specifika. Ta splněna nebyla, zvláště pokud je jako důvod je uvedena komunikace s médii, tedy ne „vynášení ze spisu, v němž poškozený ani nebyl. Je tedy trestán za to, že případ zveřejnil,“ zdůvodňuje stížnost právník Ronald Němec.

Na dotaz, jaké je stanovisko GIBS na tuto stížnost, tisková mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Radka Sandorová uvedla, že v této trestní věci aktuálně probíhá prověřování. „Což je důvodem proč není možné k vašim dotazům poskytnout konkrétní odpovědi či reagovat komentářem,“ doplnil mluvčí.

Do případu nyní promluví odborníci. K podání znaleckého posudku vyzvala GIBS psychiatry.

Ilustrační foto.
Kdo na řidiče mířil pistolí? Šéf zásahovky