Konec letních prázdnin totiž patří hned dvěma netopýřím nocím ve Slavkovském lese. „Netopýří noc je skvělá příležitost, jak si prohlédnout tajemné noční tvory zblízka,“ říká jeden z organizátorů netopýřích nocí v regionu, Přemysl Tájek.

„V neděli 30. srpna mohou zájemci přijet k dolu Jeroným, kde se akce od 20 hodin koná,“ říká Přemysl Tájek. Dorazit tam je možné už dříve k prohlídce podzemí unikátního středověkého důlního díla.

„Jsme připraveni na prohlídky po celé odpoledne až do večerních hodin. Vstup je vždy maximálně po 10 osobách ve skupině. Důl Jeroným najdete snadno nedaleko silnice mezi Krásnem a Podstráním na Sokolovsku a dopravíte se sem nejlépe vlastním automobilem, jež necháte na připraveném parkovišti,“ uvádí ředitel Muzea Sokolov Michael Rund.

Přemysl Tájek promluví od 20 hodin o životě netopýrů. „Zhruba po 21. hodině už očekáváme ukázky prvních odchycených netopýrů. V případě příznivého počasí budeme chytat do sítí po celou noc až do brzkých ranních hodin. Nezapomeňte si vzít sebou baterku a teplé oblečení,“ dodává Přemysl Tájek.

Nimrod v celé své kráse.
FOTO: Návštěvníci Nimrodu viděli oči a končetiny vystupující ze stěn

Zároveň připomíná, že netopýří noc se koná i v sobotu 29. srpna od 19 hodin v Chodové Plané. Na prostranství u hostince v Michalových Horách, se bude konat po celé odpoledne pestrý netopýří program pro děti i dospělé. Zájemci se mohou také podívat i do jinak nepřístupné štoly svaté Barbory, kde v zimě netopýři přespávají.

“Někteří využívají úkryty v lidských stavbách či ve stromech v parcích a zahradách. Lidé tak s netopýry žijí pod jednou střechou a někdy mají z jejich přítomnosti zbytečné obavy. Netopýří noci jsou dobrou příležitostí, jak přiblížit vlastnosti těchto zajímavých živočichů a zároveň ukázat, že soužití s nimi nemusí být problém,“ říká Daniel Horáček z České společnosti pro ochranu netopýrů.