Město si proto nechalo zpracovat právní analýzu, která by měla ukázat možnosti, kam až může Chodov či samotná firma zajít. Obě strany se následně dohodly na tom, že Chodov za novou knihovnu zaplatí o bezmála pět milionů korun více, než původně předpokládal.

„Zhotovitel se na nás obrátil s tím, že chce otevřít jednání o nové ceně. Nutila ho k tomu současná situace kolem války na Ukrajině, kdy dochází k enormnímu nárůstu vstupních materiálů, zejména oceli. Začíná být problém akci ufinancovat, možná budeme diskutovat také o prodloužení termínu dokončení,“ potvrdil starosta Chodova Patrik Pizinger s tím, že válka narušila některé dodavatelské řetězce.

Světová móda na Karlovarsku, chorvatská kráska prorazila díky své píli
Světová móda na Karlovarsku, chorvatská kráska prorazila díky své píli

„Jsme veřejný zadavatel a musíme ctít legislativu. Potřebujeme znát rámec, kam můžeme jako město a řádný hospodář zajít, abychom mohli odpovědně posoudit všechny směry našeho budoucího rozhodnutí, jako je například zastavení stavby, pozdržení či přesoutěžení akce,“ vysvětlil starosta, proč se radnice obrátila na právnickou kancelář.

Podle něho je nutné brát také ohled na získanou státní dotaci ve výši 20 milionů korun. „Neradi bychom ji ohrozili,“ poznamenal starosta.

Město, jak uvedl, mělo na výběr několik variant, jak situaci řešit, včetně zakonzervování stavby. Nicméně jako nejvýhodnější se nakonec ukázalo pokračování stavby i za cenu uvedeného navýšení. Součástí dohody je také prodloužení termínu předání. Stavbu nyní čeká dokončení obvodového pláště tak, aby mohli dělníci přes zimu pracovat na interiérech, zemní práce by mohly být hotové přibližně v květnu či červnu příštího roku.

V areálu Panattoni vyrůstají nové výrobní haly.
Nové ostrovské vedení odmítlo v koaliční smlouvě výškovou halu Panattoni

Nová knihovna vzniká přestavbou bývalé mateřské školy, později výrobny knedlíků, od druhé poloviny roku 2021. Na jejím konci má být moderní budova odpovídající evropským trendům. Architekti z Ateliéru Kopecký počítali v projektu se zachováním obou budov. V jedné bude oddělení pro dospělé čtenáře s centrálním pultem a kavárnou, druhá nabídne zázemí pro dětské čtenáře. Zcela novým prvkem bude schodišťové jádro s výtahovou šachtou. Knihovna rovněž poskytne malý sál pro pořádání akcí a využití najde i upravená přilehlá zahrada. Cena stavby po navýšení je zhruba 42 milionů korun.