Primátor města Karlovy Vary Petr Kulhánek na předsevzetí nevěří, je k nim skeptický. Ale drží se pořekadla Jak na Nový rok, tak po celý rok. „I proto jsem se opět zúčastnil Novoročního běhu z Doubí na Svatošské skály, abych byl celý rok v pohybu. A v pohybu byly i věci, které je třeba vyřídit," poznamenal. Jedním z jeho přání je, aby se Karlovým Varům i dalším lázeňským městům v regionu podařilo úspěšně dokončit dokumentaci k projednání zápisu měst takzvaného západočeského lázeňského trojúhelníku do seznamu UNESCO. Tuto dokumentaci je třeba předat počátkem roku 2018.

Basketbalistka karlovarské Lokomotivy Karolína Malečková pravidelně hraje extraligu a nastupuje na postu rozehrávky. „Nevím, zda je toto předsevzetí, ale chtěla bych udělat vše pro to, aby byl rok 2017 úspěšnější než ten předešlý. A to po všech stránkách," říká mladičká dívenka, která ještě studuje vysokou školu v Praze a v letošním roce ji čeká životní milník v podobě dosažení dvacátého roku života. „Chtěla bych se posunout někam výše," dodává.

Starosta města Hroznětín Martin Maleček tráví prakticky všechen svůj čas v práci a ve volném času se věnuje své rodině. „Osobně si žádná novoroční předsevzetí nedávám. Občas si nějaké dám během roku. To se mi podaří naplnit. Jsem hodně v práci a zbývá mi velmi málo volného času, který raději věnuji své rodině. Přesto jsem si řekl, že se tento rok budu více věnovat sám sobě. Chtěl bych se začít více hýbat a zlepšit si životosprávu. Člověk si musí najít čas i sám na sebe," podotkl.

Starosta Chebu Petr Navrátil si už řadu let předsevzetí nedává. „Už od čtvrté třídy, protože tehdy jsme si museli všichni dát socialistický závazek. Já jsem nevěděl jaký, a tak jsem řekl, že si zlepším vysvědčení. V té době jsem měl jednu dvojku, v dalším ročníku jsem ale dostal trojku z tělocviku," popsal, čím jeho předsevzetí skončila. „Tehdy jsem si řekl, že si žádná předsevzetí na Nový rok dávat nebudu," doplnil.

Předsevzetí si dávají i obyčejní lidé a nechybí mezi nimi ani řada kolegů redaktorů.

„Chci se cítit lépe, a proto jsem se rozhodl zhubnout 10 kilo. Vánoční svátky jsem si užil naplno a to se samozřejmě týká jídla i pití. Vyvařovala mi partnerka, její i moje mamka, takže toho bylo až až. Aby mě nenapadlo se jen tak vzdát, vsadil jsem se o bednu šampaňského. První kila půjdou dolů lehce, pak už to bude horší. Ale věřím, že to dám v pohodě. Chce to jen upravit stravu a k ní přidat více pohybu," říká redaktor Deníku Jiří Drozdík.

Další z oslovených se chce po takzvaném zabydlení vrátit ke své oblíbené posilovně. „Dříve jsem aktivně sportoval, poté alespoň párkrát v týdnu zašel do posilovny. Chtěl jsem trošku vypadat. Poté jsem si našel nové zaměstnání a nebylo tolik času. Nyní už jsem se tam takzvaně rozkoukal a chci začít opět cvičit, zpevnit svaly a tělo. Po vánočních svátcích to bude fuška, ale chce to jen začít. Pak už to půjde samo. Zamlada to bylo jednodušší, po čtyřicítce člověk přibírá jen pohledem na jídlo," říká se smíchem Josef Veselý z Kraslic.

Mezi těmi, kteří si novoroční předsevzetí naopak nedávají, je i dobrovolný hasič z Kraslic Pavel Andrysík. „Nepatřím mezi ty, kteří by si dávali novoroční předsevzetí. Když něčeho chci dosáhnout, tak to udělám, hned když mě to napadne nebo když se na tom shodneme například s rodinou. A jestli je 1. ledna nebo jiné datum, je úplně jedno," říká Pavel Andrysík.

Najdou se i takoví, podle kterých je dávání si předsevzetí zbytečná věc. „Zkoušela jsem to," řekla Michaela Švejdová z Dolního Žandova. „Nikdy to ale nevyšlo. Takže jsem dospěla k názoru, že dávat si předsevzetí jen proto, že se to dělá a že je začátek roku, je hloupost. Člověk to vydrží jen chvíli. Pokud to opravdu chce, dá si ho ve chvíli, kdy to má cenu, a je jedno, jestli je to leden, březen, nebo listopad."

Každoroční klasická předsevzetí si mnoho let už nedává ani chebský taneční mistr Vladimír Hána.

„Předsevzetí o tom, jak chci začít cvičit a začít běhat, jsem si v minulosti dával několikrát. Ke své smůle jsem to ale nikdy nevydržel. Proto už si běžná předsevzetí nedávám. V posledních letech si dávám předsevzetí, která se týkají mé taneční školy. Například letos jsem si předsevzal, že do výuky tanců zařadím i několik seminářů s předními tanečními odborníky. Chtěl bych, aby žáci slyšeli některé rady pro tancování i od jiných mistrů, kteří jim některé informace podají jinou formou. Popřípadě by jim mohli poskytnout nějaké tipy pro zvládnutí tanečních kroků, které se například vyučují v jejich kraji či městě," řekl Hána.

Novoroční předsevzetí si pravidelně dává kastelán bečovského hradu a zámku Tomáš Wizovský. A protože má v jejich naplňování zhruba poloviční úspěšnost, dává si hned raději dvě. „Pro letošek, po loňském absolvování mistrovství ČR v horském maratonu dvojic, mám jedno osobní sportovní předsevzetí, a to zvládnout na kole legendární extrémní závod 1000 mil. Druhým, pracovním předsevzetím je udržet Projekt příkladné obnovy hradu Bečov v maximálních obrátkách a během letošní návštěvnické sezóny vybudovat plánovanou historickou okružní komunikaci s naučnými informacemi kolem hradu a zpřístupnit tak lidem další část areálu NKP s možností zblízka vidět v loňském roce dokončený vnější plášť hradu," uvedl.