Regionální stavební sdružení Karlovy Vary vyhlásilo již 12. ročník soutěže o nejlepší stavby a projekty Karlovarského kraje. Přihlásit ty nejzajímavější je možné do 20. dubna. Výsledky soutěže budou následně vyhlášeny v rámci Dnů stavitelství a architektury 7. června v Karlovarském městském divadle.

„Cílem je prezentovat všechny nově postavené i rekonstruované stavby v kraji, které jsou zkolaudovány a uvedeny do provozu v období 1. ledna 2011 až 20. dubna 2012. Po dobrých zkušenostech z předchozích let také pokračuje soutěž projektů a studií staveb zpracovaných v období předchozích pěti let,“ uvedla manažerka Anna Vlášková z Regionálního stavebního sdružení Karlovy Vary.

O vítězích rozhodne odborná porota a samostatně i veřejnost hlasováním na internetu v době od 14. května do 7.června. „Za uplynulých jedenáct let se této soutěže zúčastnilo 277 staveb. Byly zveřejněny nové a někdy i méně známé realizace a projekty,“ zmínila Vlášková.

V loňském roce bylo do soutěže přihlášeno 22 staveb a 5 projektů. Jako nejlepší byla vybrána pěší zóna v Chebu, druhé místo obsadila pěší zóna v Karlových Varech na Staré louce a třetí pozice připadla rekonstrukci památkového objektu v Lokti, která získala i nejvíce hlasů od veřejnosti.

Čestné uznání získaly rekonstrukce Lidového domu za společenský přínos občanům Karlových Varů, Rýnský dvůr za vhodné urbanistické a prostorové řešení dostavby v historické části města a park Rybáře za úspěšné zvelebení veřejného prostoru.

Hejtman kraje vyzdvihl přístavbu víceúčelového sálu Základní umělecké školy v Kraslicích. Primátor města naopak ocenil Parkovací dům ARCH 93. Nejlepším projektem byla rekonstrukce Císařských lázní a nové výpravní budovy horního nádraží. Veřejnost vybrala projekt Central parku.