Podle primáře Pracoviště léčby bolesti Josefa Trnky (na snímku) je hlavním důvodem využití této metody léčby snaha pomoci těžce nemocným pacientům s velkými bolestmi. „Jedná se o pacienty, kteří jsou resistentní na dostupné metody léčby. Chceme jim nabídnout alternativu a pomoci jim tam, kde standardní metody selhávají,“ uvedl Trnka.

Důrazně přitom dodává, že se jedná striktně o použití léčebné, a to u přesně definovaných případů za jasně daného návodu užívání. Rozhodně se nejedná o léčbu substituční ani o předpis pro „rekreační užívání“.
Jedná se o typ podpůrné léčby, která je vedena pod dohledem lékaře a samozřejmě je v souladu s platnou legislativou předepisována pacientům s chronickou, neztišitelnou bolestí. Ta vzniká například v souvislosti s onkologickým onemocněním, degenerativním onemocněním pohybového systému, systémovým onemocněním pojiva (autoimunitní onemocnění, při kterých vznikají v těle protilátky proti vlastním součástem organismu). Dále imunopatologickými stavy, s neuropatickou bolestí, eventuálně bolestí při zeleném zákalu, při kterém dochází k degeneraci a odumírání zrakového nervu.

Léčba je zatím v úplných počátcích. „První výsledky budeme mít ve druhé polovině června, ve všech případech se jedná o pacienty, kde i malé zlepšení stavu bude velkým úspěchem,“ dodal primář. Léčba se aktuálně týká pěti pacientů. „Větší množství, či dokonce pokračování léčby není nyní možné, protože léčebného konopí je na trhu nedostatek,“ vysvětlil.

Konopí pro léčebné použití jsou usušená vrcholičnatá samičí květenství rostliny Cannabis sativa L. (konopí seté) nebo Cannabis indica L. (konopí indické). „Konopí, které je určeno pro léčebné použití, je produkováno na úrovni léčivé látky a jeho pěstování, zpracování i následná preskribce striktně podléhá zákonným předpisům. Takovéto konopí vždy obsahuje přesně definované množství účinných látek a do lékáren je dodáváno v odpovídající kvalitě, která je stanovena právními předpisy,“ uvedla mluvčí sokolovské nemocnice Markéta Singerová.

Do budoucna předpokládají lékaři ze sokolovské nemocnice, že začnou konopí předepisovat i při neurologických potížích, zejména při spasticitě, tedy zvýšeném svalovém napětí. „Nebo též po úrazech páteře s poškozením míchy, po úrazech mozku, u jinak nezvladatelného třesu u Parkinsonovy choroby,“ jmenuje Trnka.

K letošnímu 27. dubnu je v celé České republice registrováno jen 29 lékařů, kteří mají oprávnění konopí předepisovat, a asi 35 lékáren, které mohou léčebné konopí vydávat. Nejbližší pracoviště s oprávněním se nalézají v Mostě a Plzni, dvě lékařky takto léčí v Teplicích.

Aktuálně se jedná o léčbu, kterou si hradí pacient, jedna dávka vychází na zhruba 40 Kč. Případnou úhradu prostředků potřebných k léčbě si může pacient individuálně domluvit se svou zdravotní pojišťovnou. 

Mezinárodní motosraz se konal na Vránově již podruhé.
FOTO, VIDEO: Nadaci policistů a hasičů věnoval motosraz 25 tisíc