Výpověď už před časem podal Roman Sýkora, který sedm let šéfoval Zdravotnické záchranné službě Karlovarského kraje, a ředitelskou funkci k 31. prosinci složil Josef März, který je zároveň členem představenstva Karlovarské krajské nemocnice (KKN). „Josef März hejtmance Janě Vildumetzové (ANO) už své rozhodnutí oznámil. Zdůvodnil jej pracovními a osobními důvody. Žádná neshoda s krajem tak příčinou jeho odchodu není,“ uvedl Jan Bureš (ODS), krajský radní pro zdravotnictví. Josef März se ale s KKN a pacienty definitivně neloučí. Dál bude působit v karlovarské nemocnici jako primář operačních sálů. Krajská rada nyní vyhlásí výběrové řízení a řízení nemocnice se do jeho skončení podle radního Bureše ujme dvoučlenné představenstvo, tedy Jitka Samáková, finanční ředitelka, a David Bracháček, obchodně provozní ředitel.

Josef März působil ve vysokých funkcích krajské obchodní společnosti KKN, pod niž spadají nemocnice v Karlových Varech a Chebu, od roku 2010. „Míra zátěže byla vysoká a jsem už unavený. Teď se chci naplno věnovat pacientům a medicíně,“ zdůvodnil své rozhodnutí Josef März.

To odcházející ředitel záchranky a lékař Roman Sýkora zvolil opačnou cestu a do budoucna si místo medicíny vybral manažerský segment. V Oborové zdravotní pojišťovně bude pracovat jako zdravotní ředitel. „Jdu do toho naplno a do budoucna bych chtěl u manažerské práce zůstat. To je má vize,“ uvedl Sýkora.

Keramická škola v Karlových Varech.
Keramku možná zachrání dva expertní posudky

I když chce nemocnici stále jako lékař pomáhat, už nyní jako ředitel záchranky bral služby i v nemocnici, medicínu preferovat nebude.

„Lékařů je málo, a kdo má ruce, pomáhá,“ vysvětlil. Na záchrance, v příspěvkové organizaci kraje, pracuje 260 kmenových zaměstnanců a 300 je jejich počet i s externisty. Jako ředitel působil Roman Sýkora na záchrance pět let a v této funkci byl velmi úspěšný. Je také členem výběrové komise na nového ředitele záchranné služby, která zasedala právě včera. Stejně jako on v ní zasedá rovněž Věra Procházková, lékařka záchranné služby.

Po svém zvolení poslankyní za hnutí ANO se ale i ona musela rozhodnout, jaké práci dá přednost. I když se práci v parlamentu hodlá věnovat naplno, kontakt se zdravotníky přerušit nechce. Část úvazku jsem si ponechala,“ uvedla. Což je pro záchranku dobrá zpráva, protože by nyní potřebovala pět lékařů.