V místě požáru byl odpad navršený do asi třicetimetrové výšky a stále prohoříval ve spodních vrstvách. Hasičům se tak dařilo likvidovat plamenné hoření na povrchu, pod povrchem ale stále zůstávaly vysoké teploty, a požár se tak stále znovu rozhoříval.

„Bylo tak nutné vrstvy odpadu rozhrabat s použitím bagrů, které zajistil provozovatel skládky, a na místo byla povolána také technika ze záchranného útvaru hasičů v Jihlavě. Ze záchranného útvaru ve Zbirohu pak přijela nákladní auta, která pomáhala navážet štěrk na zamezení šíření požáru u rozhrabaného odpadu,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Při zásahu byla zvolena i další taktika, a to vyhloubení několika vrtů ve vrstvách skládky, do kterých byl aplikován speciální hasicí prostředek, konkrétně suchá pěna. „Přivezli ji hasiči ze Středočeského kraje ve speciálním kontejneru. Téměř celou dobu hašení bylo nutné používat dýchací techniku, navíc pro zasahující hasiče bylo velmi náročné pohybovat se v hromadách odpadu,“ poznamenal Kasal.

Po šesti dnech dokončoval provozovatel skládky zavezení místa požáru zeminou, hasiči prováděli stálý průzkum termokamerami. U požáru zasahovali také hasiči z chemické laboratoře v Třemošné, kteří měřili míru koncentrací škodlivých látek v ovzduší u místa zásahu i v okolních obcích.

„Nezaznamenali zvýšenou míru. S měřením koncentrace škodlivin pokračovali po celou dobu hašení s použitím běžné detekce i zásahoví hasiči. Podle vyšetřovatele požárů je příčinou samovznícení a událost je bez škody,“ dodal Kasal.

Na místě zásahu se vystřídalo během šesti dnů jedenáct jednotek hasičů z Karlovarského kraje a přivolaní specialisté z Plzeňského a Středočeského kraje a z Vysočiny.

Ilustrační foto
Vánoce na lyžích? Na Klínovci to je možné