Před dvěma týdny jí shořela střecha nad hlavou, může mluvit o velkém štěstí, že jí samotné se nic nestalo, a právě nezištná pomoc všech v okolí od prvního okamžiku ji přesvědčila o tom, že chce v obci dál zůstat a pustí se do rekonstrukce.

Hořet začalo kolem osmé hodiny večer v králíkárně za domem. Směr větru i velké sucho způsobily, že se plameny velice rychle začaly šířit i na obytné části domu. „Když jsem zjistila, že sama králíkárnu neuhasím, byla jsem v šoku. Držela jsem v ruce telefon, ale v tu chvíli jsem si nevzpomněla ani na jediné číslo nebo jméno, prostě na nic,“ vzpomíná na páteční neštěstí paní Hana, která v domku žije sama, je už 5 let vdova. To už se ale začali sbíhat lidé z okolí. „Já jsem vyběhla jenom v košili a pantoflích, které jsem někde ztratila. Hned mi přinesli židli, bundu, mikinu. Za chvilku už začali jezdit hasiči a záchranka. Okamžitě přijel i pan starosta, který se ujal organizace pomoci,“ pokračovala. První dny přespala u dcery, pak jí bydlení nabídl jeden ze sousedů v Krajkové.

Herci  v akci.
Premiéra se ochotníkům vydařila. Chystá se repríza

Jak říká, jen mizivě si pamatuje, co se kolem ní ty první dny po požáru dělo. Shořelo všechno za domem, střecha, všechny místnosti v domě kromě kuchyně. A co nezničil oheň, poškodila voda. Od prvního dne se ale lidé z okolí pustili spolu s ní do práce. Od rána do večera vyklízejí dům. „Pan starosta zajistil kontejnery. Nejbližší sousedé hned přišli, přinesli lopaty, kolečka a pomáhají mi s vyklízením. Minulý víkend kamarádka mojí dcery navařila pro všechny, co tady byli pracovat,“ říká s vděčností v hlase. „Co mě ale opravdu hodně drží, je moje rodina. Když viděli, že ty první dny nejsem schopná rozumně myslet, o všechno se postarali.“

Do pomoci se zapojili všichni známí, přátelé, lidé z Krajkové i okolí. „Domluvili jsme se s kamarády z divadla, že se sejdeme a půjdeme pomoct oklepávat zdi, vyklízet, všechno, co bude potřeba,“ potvrdila Lucie Rozsypalová z Divadla bez zákulisí, kde paní Hana rovněž působí. Sbírkou pomohlo květinářství Pampeliška, kapela NaDen umožnila na svém májovém koncertu v kostele sv. Petra a Pavla finančně přispět na opravu požárem zničeného domu. Připravuje se zřízení transparentního účtu. „Velmi si toho vážím. Všichni můžeme mít hrdý pocit, že lidské osudy nám nejsou lhostejné,“ vyjádřil díky i starosta Krajkové Roman Šístek.

Paní Džudžová pracuje na domku denně od rána do večera. Budovali ho s manželem řadu let a ona už teď ví, že ho dá zase dohromady a bude tu žít dál. „Za pomoci všech, rodiny i ostatních lidí, jsem se rozhodla, že to dám. Bude to náročné, ale teď už vidím, že všechno půjde jen k lepšímu. To místo tady je opravdu čarovné,“ je přesvědčená. Postihlo ji neštěstí, ale rozhodně to není zlomená ženská, která naříká na svůj osud. A díky rodině a kamarádům se jí vrací nejen střecha nad hlavou, ale i humor do života.

Sokolovský fotbal.
Výtěžek benefice podpoří nákup pohádkové knížky do škol