Nedbalost podtržená naivitou. Tak včera hovořil obhájce v závěrečné řeči u krajského soudu o skutcích svého klienta, bývalého úředníka odboru dopravy kraslické radnice. Zdeňkovi T. klade obžaloba za vinu, že v letech 2008 až 2011 takříkajíc omlazoval auta i o několik let. Také státní zástupkyně Blanka Špánková v závěrečné řeči připustila, že si úředník mohl chtít ulehčit práci, než že by ho k jeho počínání vedla vidina zisku. Požaduje pro Zdeňka T. snížený trest na jeden rok, peněžitý trest a zákaz působení ve veřejných funkcích. Obhájce pak trvá na zproštění obžaloby. Jak rozhodne krajský soud, má být být jasno 14. září.

V obžalobě o 30 bodech je Zdeňkovi T. kladeno za vinu, že coby úředník s monopolem na udělování technické způsobilosti přihlašoval kradené automobily, a tak měl způsobit téměř desetimilionovou škodu. Některé číslice v dokladech byly vyškrábané a dopsané, jindy byly ke změně údajů a omlazení použity chemické látky a do technického průkazu použita nová data.

Obžalovaný se hájí tím, že si padělání nevšiml. V práci byl v neustálém stresu, navíc prý špatně viděl, proto mu oční lékař předepsal po zahájení procesu brýle.

Až polovinu kradených aut vozil majitel autobazaru Roman B., který byl v minulosti již odsouzen v Německu a který měl být prominentním klientem.

Obžalovaný popírá, že by s ním měl nadstandardní vztahy. „Nemohl jsem nikoho odbýt, ke všem lidem jsem se snažil být korektní a vyhovět jejich žádosti,” řekl při závěrečné řeči.

Březovský hřbitov
Město slyší na připomínky občanů a hřbitov vylepšuje