Na Základní škole Konečná v Karlových Varech teď pracují na tom, jak zaplnit automaty vhodným sortimentem. „V současnosti nemáme ve škole nic. Vyhlášku jsme řešili s firmou Coca Cola, která tu měla svůj automat. Ještě před vyhláškou jsme v něm ale měli jen čaje nebo neslazené vody. Teď se pracuje na sortimentu, který by odpovídal vyhlášce. Stejně tak svačinové automaty, do kterých by měli v budoucnu dodávat potraviny vyhovující vyhlášce. Pokud by se stalo, že by jídlo nešlo na odbyt, tak je možná alternativa, že by v automatu mohly být i školní potřeby. Rozhodně ale není naším cílem automaty úplně zrušit," řekl ředitel základní školy Jiří Chmelík.

Jak se na pamlskovou vyhlášku dívají samotní studenti, tedy děti do patnácti let, kterých se pamlsková vyhláška týká? Moc to neřeší. „Pokud je něco, co nenajdu ve školním bufetu, koupím si to jednoduše po cestě do školy. Jde třeba o energetický nápoj. Takže je mi to vlastně jedno," říká školák ze Sokolova Patrik Žák. O školní stravování, a tedy i provoz bufetu na sokolovském gymnáziu se stará společnost Sokorest zařízení školního stravování. „Hned jak vstoupila vyhláška v platnost, jsme změnili sortiment v bufetu a dá se říct, že tam nezůstalo téměř nic, jen třeba vařená kukuřice, nějaká zelenina, ovoce, bílý jogurt a neslazené mattonky," informoval ředitel společnosti Pavel Lahučký.

Zároveň hned oslovili své největší dodavatele s požadavkem, aby poslali nějaké nabídky zboží, které je možné prodávat. „Ani ti nebyli schopni nějak reagovat," uvedl. „Pro nás to znamená výrazné snížení tržeb. Ale vzhledem k tomu, že na gymnáziu prodáváme i obědy, zavírat bufet nebudeme. Ale je to pro nás nepříjemné," dodal.

Jako provozovatelé bufetu zaznamenali i stížnosti od starších studentů školy, kterým se nelíbilo, že právě ti starší musí takto trpět na úkor mladších žáků. „Vyvěsili jsme vyhlášku v plném znění, napsali k tomu text a oni to, dá se říct, akceptovali," uzavřel ředitel Lahučký. „Vyhlášku na Gymnáziu Cheb respektuji, jen mi přijde absurdní říct žákům, kteří si sem léta chodili pro bagety, bohužel vám ji neprodám. Myslím, že otylost dětí není tolik způsobena jídlem jako stále častějším sedavým způsobem života," dodal provozovatel studentského bufetu Michal Tancoš.