Jitka Hloušková píše od roku 20O9 kroniku města Chodova a letos byla její kronika oceněna jako druhá nejlepší v kraji. Jana Dyedeková se od roku 2012 stará o záznamy do kroniky Bečova nad Teplou. „Musíte sledovat, co se děje, všechno si v průběhu roku zapisuji, fotím a postupně píšu. Každý týden je třeba tomu věnovat čas,“ popsala bečovská kronikářka, proč je tato práce tak časově náročná. Že by někdy vedla kroniku města, ji ani nepadlo, teď ji to ale baví. Poprvé zaznamenala rok 2012 a hned za něj získala vítězství v krajské soutěži.

Její chodovská kolegyně se k práci kronikářky dostala díky inzerátu města. A nejvíce ji na tom baví sbírání informací, získávání podkladů, které pak dává dohromady. „Teď jsem začala dávat i úsměvné střípky od pana Staňka z městské policie. Ty rozesmějí vždycky. Je potřeba do kroniky dávat trošku i něco jiného než statistiky, archiválie a třeba fakta ze zastupitelstva nebo rady,“ je přesvědčená.

Nejlepší tři kroniky Karlovarského kraje byly oceněny na semináři kronikářů v chodovské Galerii u Vavřince.Zdroj: Deník / Žippaiová Lucie

Možná právě proto, kolik nad kronikou člověk stráví času, možná i z důvodu nedoceněnosti této práce mají některá města a obce problém s vedením kroniky. Jsou případy, kde nový nastupující kronikář musí dopisovat kroniku za několik let zpětně. „Poslední vytištěnou kroniku máme z roku 2005,“ potvrdila Jana Wiedová z Horního Slavkova. Kronikářkou se stala teď nově a i ona bude muset dopisovat roky, které chybí. „A byla jsem na školení, kde jsem zjistila, že s podobným problémem se potýkají v celé republice,“ uvedla.

Pro psaní kroniky je určitě potřeba nadšení. Obětovat tomu spoustu svého volného času. Psát o víkendech, během dovolené, často kombinovat se zaměstnáním a rodinou. „Píšu od února tak do května. Pak to jde na schválení radě města a přes léto ji přepisuji načisto ručně. Takže mám na prázdniny o zábavu postaráno,“ poznamenala Jitka Hloušková. Ta i v dnešní technické době, kdy se i kroniky píší elektronicky, pořád dává přednost klasické, ručně psané kronice. „Ta ruční podoba je jedinečná, je to tradice. Pokud se bude udržovat, jedině dobře,“ je přesvědčená.

Krajský úřad každoročně oceňuje nejlepší kroniky v kraji. Letos si jejich autoři převzali ocenění v Galerii u Vavřince. „Naší snahou je ocenit a podpořit náročnou práci městských a obecních kronikářů a upozornit veřejnost na význam kronik. Všem kronikářům bych chtěla moc poděkovat za jejich záslužnou činnost,“ ocenila náměstkyně hejtmanky Karlovarského kraje Daniela Seifertová.

Nejlepší tři kroniky Karlovarského kraje byly oceněny na semináři kronikářů v chodovské Galerii u Vavřince.Zdroj: Deník / Žippaiová Lucie

Do letošního ročníku bylo přihlášeno celkem devět kronik. Odborná porota posuzovala nejen přehlednost, ale i výtvarné pojetí či vedení doprovodné dokumentace. První místo v soutěži suverénně obsadila kronika města Chebu, jejímž dlouholetým autorem je Jindřich Josef Turek. Druhé místo patří Jitce Hlouškové a třetí nejlepší kronikou je ta z Andělské Hory, o niž se stará Jana Valvodová.

Oceněné kroniky
1. místo
kronika města Chebu – Jindřich Josef Turek

2. místo
kronika města Chodov – Jitka Hloušková

3. místo
kronika Andělské Hory
Jana Valvodová