Špatný stav hráze rybníka Tajch trápil dlouhé roky obec Šindelovou na Sokolovsku. Až loni mohla obec spokojeně říct rybník u kempu jsme zachránili. Práce vyšly na téměř čtyři miliony korun.

Obec musela nechat kvůli bortící se hrázi rybník vypustit. To znamenalo nulovou návštěvu místního kempu. Záchraně rybníka pomohla dotace z Evropské unie. Samotná obec s ročním rozpočtem okolo 4,5 milionu investovala 1,77 milionu. „Pro obecní rozpočet to byla citelná částka,“ uvedl starosta Šindelové Jaroslav Benda.

Správa lázeňských parků v Karlových Varech momentálně město žádá, aby jim bylo do péče svěřeno více vodních ploch. V současnosti obhospodařuje šest rybníků. „Roční rozpočet na tyto vodní plochy je 400 tisíc korun. Do této částky se každým rokem vejdeme. Peníze využíváme na úpravy okolí vodních ploch, opravy nádrží nebo jejich čištění,“ řekl ředitel Správy lázeňských parků Miroslav Kučera. Novinkou, která se zvažuje, je možnost na vybraných rybnících chytat bez povolenky k lovu ryb. Zachytat by si tak mohl za určitých podmínek každý, kdo vlastní potřebné vybavení. Mládež mladší patnácti let ale v doprovodu dospělého.

Ilustrační foto.
Policisté dopadli nebezpečného muže ze Slovenska



Jedním z největších projektů v regionu, který souvisel s úpravami vodních ploch a především jejich okolí, byla akce Lesopark Borecké rybníky, kterou realizovalo město Ostrov. Území Boreckých rybníků těsně navazuje na zastavěnou část města. Podle historických pramenů zde rybniční soustava existovala již před rokem 1590. Ve své nedávné minulosti prošel areál Boreckých rybníků již několika úpravami, zejména vodních nádrží a komunikací pro jejich obsluhu. Další etapou byl projekt Lesopark Borecké rybníky, který si vyžádal náklady přes 13 milionů korun. Soustavu rybníků tvoří Velký Borek, Horní a Dolní Hlinice, Mulda, Luční, Hluboký, Koňský, Ostrovský velký a jeden bezejmenný. Lokalita má rozlohu 4,2 ha. Rybníky leží na původních močálech a jsou protkány hrázemi, které se používají jako cesty.

Velkou opravou prochází v tuto chvíli hráz rybníka ve Vernéřově u Aše. „Úpravy hráze a bezpečnostního přelivu na rybníku ve Vernéřově, jejichž součástí je i stavba nového odtokového koryta, finišují. Po dokončení všech prací by hráz rybníka a přeliv měly svou konstrukcí a kapacitou zvládnout i stoletou vodu a významně tak zlepšit protipovodňovou ochranu obcí Vernéřov a Dolní Paseky,“ sdělil mluvčí města Aše Milan Vrbata. Celkové náklady činí 4,5 milionu korun.

(jid, pet, mel, bur)