Sehnat volný pokoj na Silvestra v Krušných horách je v tuto dobu už naprosto nemožné. Řada z penzionů je na poslední den v roce obsazena už od mnoho měsíců dopředu a nebo je zamlouvají stále stejní klienti. Kvůli nepříznivému počasí ale majitelé penzionů nevylučují, že se turisté budou odhlašovat.

"Zatím máme zcela obsazeno, to se ale může změnit, protože se pokazilo počasí. Trochu máme obavy, že se lidé budou odhlašovat, i když už mají u nás zaplacené rezervace. Pořád se jim to ale zřejmě může vyplatit více, než aby k nám přijeli do deště, když chtějí sníh," konstatuje Martin Bláha z penzionu Hamerská jizba v Nových Hamrech. Jak dodává, poslední rezervace na poslední volný pokoj přišla v září. "V dobách před covidem a před velkým zdražením byla ale situace taková, že lidé si byli schopni udělat u nás rezervaci klidně i rok dopředu," prozrazuje provozovatel penzionu, do něhož jezdí hlavně Češi.

Ilustrační foto
Turisté se na Vánoce vracejí do Karlových Varů. Chtějí mít klid od uklízení

Penzion U dvou pánů v Perninku je zcela naplněn už od léta. "Návštěvníci si u nás rezervují čtyř až pětidenní pobyty. Jde hlavně o Němce i Čechy. Vloni jsme na tom byli podobně. Je ale vidět, že lidé se snaží pobyt na horách objednávat na poslední chvíli," poznamenává spolumajitelka penzionu Helena Žemličková.

Řada krušnohorských penzionů slouží na Silvestra pro stále stejné klienty. Jde například o božídarský penzion Bernard nebo Trampskou boudu v Abertamech. "Máme stále stejné návštěvníky. Jezdí k nám na Silvestra každý rok," říká Hana Hodová z Trampské boudy. "Máme penzion zamluvený už od loňska. Jezdí k nám stálá klientela. To ale neznamená, že pokud se ozve někdo dříve, má smůlu," dodává Renata Nenková z božídarského Bernardu.