Plesová sezona vrcholí a řada obcí a měst pořádá maškarní bály, rybářské a myslivecké zábavy nebo reprezentační akce. Větší města nemívají problém se zaplněním svých kulturních domů, ale člověk by čekal, že v obcích bude situace opačná. Zkušenosti starostů naštěstí pro občany tyto domněnky vyvrací. Tradici plesů se jim daří dodržovat například v Sadově, Vintířově, Hroznětíně nebo Perninku. Najdou se ale také obce, kde by o takovouto akci nebyl zájem.

V Sadově je maškarní bál obce kompletně v režii starosty Eduarda Frische a jeho přátel. „Dříve dělali tento ples naši sportovci, ale z ekonomických důvodů s tím museli přestat. Jsem zde starostou již sedm let a kromě prvního roku ve funkci pořádám již šestý ples Sadova. Tato akce si na sebe kromě jednoho ročníku zatím pokaždé vydělala a vždy se nám jej podařilo zcela zaplnit," uvedl starosta Sadova.

Ve Vintířově na Sokolovsku v tomto směru myslí na dospělé i děti. Ve stejný den 23. února zde pořádají dětský karneval, který začíná ve 14 hodin, a večer od 20 hodin pak maškarní ples pro dospělé tanečníky. „Zájem o tyto akce je pokaždé značný. Vstupenky na karneval jsme začali nabízet v pondělí a už dnes máme skoro vyprodáno. Také ples bývá zaplněný. A to nás samozřejmě těší," uvedla ředitelka Mateřské školy ve Vintířově Zdeňka Štafková.

Vintířovský ples se těší zájmu také obyvatel okolních měst. „Na plese ve Vintířově jsem už byl. Mám to z domova kousek a pokaždé je to skvělý večírek. Zdejší návštěvníci jsou velice přívětiví. Doufám, že jim tato tradice vydrží co nejdéle," dodal Martin Mazanec z Chodova.

Obec Drmoul na Chebsku ale nepořádá plesy ani jiné akce. Minimálně po dobu, co zde pracuje paní Renata Kuncová, místní ekonomka, což je pět let. „Ta nevidí problém ve financích. Na tyto akce by se zřejmě peníze v rozpočtu našly. Obec je však spíše limitována v tom, že je zde málo lidských zdrojů," uvedla. „Pracují zde pouze tři zaměstnanci, přičemž obec má kolem jednoho tisíce obyvatel. Proto na organizování žádných takovýchto akcí nemají čas.Jestli by občané o tyto společenské události měli zájem, nevím. Kulturní akce tedy pořádají dobrovolné místní spolky, jako jsou hasiči, myslivci či ženský spolek. Těm obec pomáhá tak, že jim půjčuje zdarma sál," dodala.

Jiné obce na Chebsku ovšem plesy pořádají a v penězích nevidí problém.

Plesová sezona v obcích a městech

2. 2. Maškarní dětský bál, Dolní Žandov

2. 2. Reprezentační ples, KD Nová Role

8. 2. Maškarní Karneval, Citice

15. 2. Reprezentační ples, KD Luby

16. 2. Ples města Hroznětín, KD Sadov

16. 2. Dětský maškarní ples, Krajková

16. 2. Maškarní ples, KCK Pernink

23. 2. Rybářský ples, KD Sadov

23. 2. Maškarní ples, společenský sál u Kahanu, Vintířov

23. 2. Maškarní diskotéka, Krásné Údolí

16. 3. Maškarní ples obce Sadov, KD Sadov

30. 3. Maškarní bál pro děti, KD Sadov

(hni, mih, šum)