Nastalou situaci na trhu práce se snaží vyřešit i úřady práce. Třeba nástroji jako jsou rekvalifikace. Ty jsou přitom v poslední době nezaměstnanými občany stále více a více využívané. Vyplývá tak ze statistik krajského úřadu práce.

„Rekvalifikace budou realizovány v souladu s regionálními potřebami trhu práce, budou odpovídat aktuálním či předpokládaným požadavkům na pracovní sílu, a budou proto cíleny zejména do oborů, ve kterých je na příslušném trhu práce sledován nedostatek pracovní síly. Budou proto realizovány s ohledem na jejich potřebu technického vzdělávání pro nedostatek pracovní síly v technických profesích,“ uvedla Veronika Rohošková, vedoucí referátu trhu práce při Úřadu práce Karlovy Vary.

Zaměstnavatelům s poddimenzovaným personálním stavem vychází vstříc i Krajská hospodářská komora. Obě strany pravidelně pořádají burzy práce, na kterých mohou prezentovat aktuální nabídku volných pracovních míst. Burza je určena pro zaměstnavatele i pro zájemce o práci.

O zaměstnance je v současné době na regionálním trhu práce veliká poptávka a firmy reagují i zvyšováním nabízených mezd. Jejich rozdíly jsou pak mezi různými zaměstnavateli ovšem často markantní. Například na webových portálech s nabídkami práce se mzda montážního dělníka pohybuje v rozpětí 16 až 27 tisíc korun.

„V Karlovarském kraji bylo evidováno koncem března letošního roku celkem 7 471 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 474 vyšší než v předchozím měsíci a o 2 986 vyšší než ve stejném měsíci minulého roku.

Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 0,9 uchazeče. Z toho nejvíce v okrese Sokolov, a to 3,2. V okrese Karlovy Vary to bylo 0,7 a v okrese Cheb 0,5,“ informovala Petra Dolejšová z krajské pobočky Úřadu práce v Karlových Varech.

Ilustrační foto.
Stanou se trhy a jarmarky tradicí?