Po dlouhých letech vjela tento týden těžká technika společnosti Sedlecký kaolin (SK) do jenišovského lomu Výsypka. Povolení k těžbě přitom získala už před 12 lety. Aby se stroje mohly ale na těžařské území dostat, musí přejet přes obecní komunikaci. Užívání přístupových cest bylo přitom předmětem hned dvou soudních sporů mezí obcí a SK. V případě té spodní, která se nachází nedaleko železničního přejezdu, daly soudy za pravdu obci Jenišov. U té druhé, směrem k letišti modelářů, daly soudy za pravdu SK. Obec sice využila mimořádného opravného prostředku a podala takzvané dovolání k Nejvyššímu soudu České republiky, ale tento akt již nemá odkladný účinek. "Naše společnost tak může tuto cestu používat a obec z ní musí odstranit zátarasy. Opíráme se o závěry Krajského soudu v Plzni, které jsou v tuto chvíli pravomocné. Obcí podané dovolání nic nemění na tom, že můžeme na základě rozhodnutí soudu veřejnou komunikaci využívat," vysvětluje místopředseda představenstva SK a šéf firmy Radomil Gold.

Starosta Jenišova Jiří Stehlík má zatím o vjezdu techniky na komunikaci jen málo informací. "Doneslo se ke mně, že tam najely nějaké stroje. Firma měla přijít na obec a oznámit nám to. Není to jen slušnost, ale nařizuje jim to i zákon. Soud není u konce a my věříme, že dopadne v náš prospěch. Tato firma jen opět ukazuje pozici své síly a chce nás zahnat do kouta. Zase nás obešla. Je to gesto před volbami a chtějí se ukázat," reaguje starosta Jenišova Jiří Stehlík.

Dům, který chtěl koupit obviněný podnikatel, sousedí se Starou radnicí.
Chapadla Dozimetru sahají i do Ostrova. Obviněný kupoval nemovitosti od města

Podle Golda zatím zaměstnanci společnosti v lokalitě Výsypka opravují retenční nádrže a také připravují terén pro odběr velkokapacitních vzorků kaolinu. "Proč jsme sem nepřijeli už dříve, když soud rozhodl už v květnu? Rozhodnutí soudu nabylo právní moci v červnu 2022, ale v letním období jsme neměli pro obnovu hornické činnosti v Jenišově volné kapacity. Nyní se zároveň objevuje čím dál větší poptávka po shodném typu kaolinu od našich zákazníků, tak jsme využili této situace a začínáme se připravovat na otvírku lomu. V této souvislosti pouze připomínáme, že se potvrdila naše tvrzení o naprosté zbytečnosti se vysilovat dlouhými a drahými soudními spory. Od počátku jsme se měli domluvit za podmínkách vzájemného fungování a určitě by to všem stranám jedině prospělo," říká Gold.

A kdy tu chce firma začít těžit? "Nyní si území začneme pomalu připravovat, budeme poloprovozně testovat odebrané vzorky a následně zvolíme další postup. Samozřejmě čekáme i na to, jak v Jenišově dopadnou volby, protože bychom o našich dalších krocích chtěli s obcí komunikovat," dodává šéf těžařské firmy.

Patrik Györgyfi u Krajského soudu v Plzni.
Autem najel na dva lidi, jednoho zranil. Vyvázl s podmínkou
Zdroj: Deník/Jana Kopecká