Najala si firmu Aton Security, která pořádek v obci zajišťuje. Je prodlouženou rukou bukovanských úředníků a současně úzce spolupracuje i s obvodním oddělením policie v Habartově. A výsledky se už dostavily.

Hlídky jsou v ulicích každý den zhruba dvanáct hodin. „Zatím to má smysl. Snažíme se, aby si k nim lidé získali důvěru a věděli, že když budou mít problém, můžou za nimi přijít,“ uvedl starosta Bukovan Miroslav Stropek. Telefonické kontakty na hlídky lidé znají.Každou středu je navíc den otevřených dveří, kdy mohou za vedením Security přijít a řešit. Účinná je i prevence. „Uniforma, která má na zádech nápis Security, budí mezi lidmi nějakou pozornost. I mezi těmi, kteří ne příliš dodržují obecně závazné vyhlášky a zákonné normy,“ je přesvědčený majitel firmy Aton Security Jaroslav Klarner.

Hlídky tak řeší především rušení nočního klidu, zakládání černých skládek, upozorňují pejskaře na úklid exkrementů i na to, že nemohou nechávat své psy běhat na volno. „Velkým nešvarem je tady třeba špatné parkování,“ doplnil.

Securiťáci jsou i prodlouženou rukou úředníků, doručí například písemnosti lidem, kteří si je neradi přebírají. Pomáhají při různých akcích, zajišťují pořádek při Dušičkách na hřbitově, při řádění přírodních živlů se přidávají k hasičům, škála pomoci je pestrá.

Ilustrační foto
Napadl obsluhu baru, teď mu hrozí až tři roky ve vězení

Jako bezpečnostní agentura velmi úzce spolupracují s obvodním oddělením v Habartově.„Pracovníci bezpečnostní agentury se spolupodílejí na ochraně veřejného pořádku z pozice běžného občana, tj. vše řeší rozmluvou s občany a spíše upozorňují na drobné prohřešky. V případě, že vyvstane potřeba řešit vzniklé protiprávní jednání, tak volají na místo hlídku Policie ČR.

Policisté z OOP Habartov, v rámci jejichž teritoria se obec Bukovany nachází, jsou v obci přítomni v maximální možné míře. Je třeba zdůraznit, že bezpečnostní agentura vhodným způsobem doplňuje činnosti Policie ČR, zejména na úseku dodržování veřejného pořádku,“ uvedla Kateřina Krejčí, mluvčí Policie ČR. “Spolupráce funguje na bázi každodenního osobního kontaktu policistů s pracovníky agentury, eventuálně kontaktu vedoucího OOP s majitelem agentury a panem starostou obce Bukovany. Spolupráci hodnotíme jako velmi dobrou,” dodala mluvčí.

S činností bezpečnostní agentury je spokojen i starosta města. „Situace v obci se zklidnila,“ konstatoval. „Roční provoz nás bude stát kolem 1,2 milionu korun,“ vypočítal.

O služby bezpečnostní firmy Aton Security už projevily zájem i další obce na Sokolovsku. „O naši službu se zajímá například i Libavské Údolí,“ potvrdil Jaroslav Klarner.

Průvod v čele se třemi králi došel až do kaple sv. Tří králů na Hartenbergu, kde farář Petr Bauchner sloužil tříkrálovou mši.
OBRAZEM: Tříkrálová mše přilákala na Hartenberg stovku lidí