Téměř denně si sem jezdí pro zásoby řada neziskových organizací z kraje a i sami zaměstnanci Potravinové banky rozvážejí potraviny například do nízkoprahového denního centra, které se v těchto dnech plní lidmi. „Nemůžu říct, že by se sklad vyprazdňoval, zásob máme pořád dost, ale v těchto dnech sem skoro každý den jezdí organizace pro zásoby,“ potvrdil ředitel Potravinové banky Karlovarského kraje Milan Hloušek.

Zájem je podle jeho slov především o konzervy, paštiky, ale také třeba o sladkosti do mikulášských balíčků a ze skladu už zmizely i adventní kalendáře z Potravinové sbírky. Protože se blíží Vánoce, tak zejména maminky s dětmi potřebují třeba olej, mouku či cukr na pečení, aby se na Vánoce mohly připravit. Nově pak je poptávka po jogurtech, sýrech či mléku, které Potravinová banka dostává z různých obchodních řetězců. „Jednotlivé organizace se u nás zásobí, aby měly vše po ruce, když klienti přijdou, že jsou v akutní tíživé situaci. Mají tak vše po ruce a nejlíp vědí, co jejich klienti potřebují,“ vysvětlil Hloušek.

Potravinová banka každý týden nyní zásobuje desítky neziskovek v kraji.Zdroj: Deník / Žippaiová Lucie

To potvrdily i terénní sociální pracovnice Květa Březinová a Kateřina Svobodová z neziskové organizace Valika, která pracuje s klienty v tíživé životní situaci v rámci sociálně aktivizačních služeb. „Pomáháme rodinám v tíživé finanční situaci. Nebo maminkám samoživitelkám, když nemají ke konci měsíce prostředky na to, aby měly děti třeba svačinu,“ uvedla Květa Březinová. Zájem mají také především o trvanlivé potraviny. „Teď je i možnost jogurtů, což je pro děti super. Také mléko maminkám na vaření, kaše, přesnídávky, ale například i plínky,“ vyjmenovala.

Nejakutnější potřebu doplnit zásoby mají nyní před Vánoci i v SOS dětské vesničce. „Určitě nám tahle možnost moc pomáhá. Vždycky je kam sáhnout, když potřebuje pomoc někdo v nouzi,“ podotkla sociální pracovnice Dana Lovečková. „Především ale pracujeme s rodinami s dětmi. Přece nedopustíme, když rodiče přijdou o příjem, aby jim děti byly odebrány,“ dodala.

Potravinovou pomoc potřebují nejen rodiny s dětmi, ale také senioři. „Pomáháme klientům, kteří jsou na tom hůř a nemají dostatek prostředků,“ uvedl Libor Račko z Pečovatelské služby Kynšperk. Ta navíc připravovala vánoční besídku a chystala pro seniory balíčky. „Ti, co přijdou, budou ho mít pod stromečkem, ostatním je rozvezeme spolu s obědem následující den,“ doplnil.

Podle slov Milana Hlouška s většími mrazy zájem o potravinovou pomoc poroste.

Současný vůz pečovatelské služby pro rozvoz potravin dosloužil a nahradil ho nový, stejné značky.
Pečovatelská služba dostala nové automobily