Jen první den nového roku se staly čtyři takové nehody. První nehoda se stala v brzkých ranních hodinách. Řidič škody jel po silnici I/13 ve směru na Karlovy Vary, když mu náhle do jízdní dráhy vběhlo divoké prase. Při střetu dostal smyk a narazil do svodidel. Škoda se vyšplhala na 75 tisíc korun.

Další nehoda se stala v odpoledních hodinách u Toužimi. Tam vběhla řidiči do jízdní dráhy srna.

Další dva střety se zvěří se staly na silnici I/6 u Bochova. „Řidičům téměř na stejném místě, akorát v jiném čase, vběhl do jízdní dráhy jelen a divoké prase. Tady činí celková škoda 175 tisíc korun,“ uvedla krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová.
Statistiky ukazují, že ke střetům se zvěří dochází nejčastěji od večerních hodin do svítání. Nejvíce kritická je pak doba těsně po půlnoci.

„Nejenže je v této době zvěř více aktivní, ale také je těžší zvěř zahlédnout včas a tím zabránit nehodě. Zajímavostí je také to, že v nočních hodinách dochází k oslnění zvěře, která na takové oslnění reaguje tím, že ´ztuhne´. Pokud v noci na silnici překvapíte srnu či divočáka, je větší pravděpodobnost, že zůstane nehybně stát na silnici. Odborníci radí, když vám uprostřed cesty zůstane stát divoká zvěř, ztlumte světla, pokud je to možné. Zvěř je osvícením oslněna a svým způsobem paralyzována. Ztlumením světel je větší pravděpodobnost, že odskočí,“ poukázala mluvčí.

„Pokud zvíře zůstává nehnutě stát, může pak být lepší jej čelně srazit, než se mu pokusit vyhnout a riskovat smyk či sjetí ze silnice. Pokud se již stane, že se srazíte se zvířetem, je vaší povinností informovat o tom policii, a to i v případě, kdy nedojde ke škodě vyšší než 100 tisíc korun, jak je tomu jinak běžné při nehodě. Policie oznámí smrt zvířete místnímu mysliveckému spolku, který následně zajistí odvoz mrtvého zvířete. V žádném případě si pak nesmíte zvíře z místa srážky odvézt. Podle zákona byste se tak totiž dopustili trestného činu pytláctví,“ dodala policejní mluvčí.

Halové závody se konaly na konci prosince v Kynšperku nad Ohří.
Jak tráví letečtí modeláři Vánoce a konec roku? No přece létáním